latinica  ћирилица
20/01/2015 |  15:51 | Autor: RTRS

Svjetska banka: I poplave uzrok ekonomskim problemima u BiH (VIDEO)

U najnovijem redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu, istovremeno predstavnjen u pet zemalja Zapadnog Balkana, konstatovan je ekonomski oporavak u nekim zemljama.

Razarajuće poplave u BiH i Srbiji razlog su stagnacije u 2014. godini, što se odrazilo na ekonomiju cijele Јugoistočne Evrope, pa se u prosjeku bilježi privredni rast od svega 0,2 odsto.

U BiH u prošloj godini stopa ekonomskog rasta iznosila je 0,4 odsto, a prognozirana stopa za ovu godinu iznosi jedan i po odsto.

Poplave u maju prošle godine, zbog gubitaka u proizvodnji i štete, BiH su koštale oko 15 odsto BDP-a, a Srbiju oko 4,7%. Ekonomske reforme prioritet su u preporukama eksperata Svjetske banke, kaže Sandra Hlivnjak, ekonomista Svjetske banke u BiH. Kako ističe neophodna je i pomoć socijalno najugroženijim građanima, kao i jedan od fiskalnih i demografskih izazova - održiv zdravstveni i penzioni sistem....

Fiskalni deficit u BiH, posljedica je poplava i velike potrošnje, u uslovima nedovoljnih prihoda. Ipak, u odnosu na Srbiju, pokazatelji su povoljniji. Međutim, loše stanje nakon poplava u Srbiji, zemlji s najvećom ekonomijom, odrazilo se na cijeli region. Na to je s konferencije za novinare iz Beogradu, ukazala Galina Vinslet vodeći ekonomista Svjetske banke.

Posljedice razornih poplava otežala je politička neizvjesnost i kašnjenje ili smanjenje investicija. U izvještaju svjetske banke naglašeno je da je funkcionisanje tržišta rada u regionu anemično, uz velike stope nezaposlenosti, niske stope učestvovanja radne snage i sporo otvaranje formalnih radnih mjesta, dok je javni sektor ocijenjen kao glomazan i neefikasan.