latinica  ћирилица
27/01/2015 |  18:28 | Autor: TANЈUG

Neredi u Prištini - 56 policajaca povrijeđeno

u današnjim nasilnim protestima u Prištini teško i lakše povrijeđeno 56 policajaca i privedeno više od 100 lica. Premijer i zamjenik premijera samoproglašenog Kosova, Isa Mustafa i Hašim Tači, ocijenili su da su današnji protesti u Prištini napad na kosovske institucije i pokušaj da se vlast preuzme nasiljem.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Mustafa je rekao da se vlast dobija glasovima, a ne nasiljem na ulici.

Ko god vidi ovakvu Prištinu od eventualnih investitora, pobjeći će sa Kosova, rekao je Mustafa, koji je zahvalio policiji za profesionalizam i pozvao na toleranciju i međueetnicku toleranciju.

Upitan da li će smijeniti ministra Aleksandra Јablanovića, kosovski premijer je rekao da razlog za današnje proteste nisu ni Јablanović ni Trepča, naglašavajući da su danas pozivi demonstranata bili za rušenje vlade, a ne Јablanovića.

Mustafa je naveo da niko nema pravo da ugrožava ustavni poredak i istakao da je pitanje Јablanovića samo izgovor za planirane scenarije. Danas su uništeni trgovi u centru Prištine i to je neprihvatljivo, jer su ih građani platili svojim znojem, zaključio je Mustafa.

Zamjenik premijera Hašim Tači je rekao da je danas bio pokušaj opozicionih političkih subjekata da nasiljem preuzmu vlast.

Prema njegovim riječima, slike koje idu u svijet danas iz Prištine su veoma loše za Kosovo i nanose štetu Kosovu u svakom smislu.

Moramo se naučiti da prihvatimo rezultate izbore i da nijedna politička partija nema pravo da daje ultimatume policije, rekao je Tači, koji je pozvao opoziciju da demokratskim putem u kosovskim institucijama traži rješenje problema, a ne na ulicu.

Povezane vijesti:
Uhapšen gradonačelnik Prištine, u neredima povrijeđeno 30 policajaca