latinica  ћирилица
01/05/2024 |  20:24 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Gajić: Sjeverna Makedonija će poslije izbora i dalje ostati kolonija Zapada

U Sjevernoj Makedoniji 8. maja biće održani parlamentarni izbori, kao i drugi krug predsjedničkih izbora. Makedonske patriotske snage će se najvjerovatnije vratiti na vlast u zemlji, sposobne da utiču na spoljnopolitičke prioritete Skoplja. O tome je u ekskluzivnom intervjuu za Rusku gazetu govorio Stevan Gajić, politikolog i istraživač Instituta za evropske studije (Beograd), gostujući profesor MGIMO MIP-a Rusije.
Izbori u Sjevernoj Makedoniji (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/arhiv) -
Izbori u Sjevernoj Makedoniji (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/arhiv)

U prvom krugu predsjedničkih izbora, 24. aprila, kandidat vladajuće Socijaldemokratske unije Makedonije (SDSM), aktuelni šef države Stevo Pendarovski, pretrpio je stravičan poraz - za njega je glasalo samo 20 odsto birača. Ubjedljivu pobjedu odnijela je Gordana Šiljanovska Davkova za koju je glasalo oko 40 odsto građana.

Gajić je izrazio uvjerenje u pobjedu kandidata VMRO-DPMNE na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

- Glavni rezultat uspjeha "revolucionara“ biće revizija sudske represije i političkog progona protiv pristalica Nikole Gruevskog, svih onih koji su pokušali da spriječe državni udar u Sjevernoj Makedoniji. Ljudi su u zatvoru zbog nategnutih optužbi za terorizam, očekujem njihovo brzo oslobađanje, kao i početak osvetničkih procesa sa krivičnim gonjenjem pristalica SDSM-a koji su vršili politički progon protivnika - naglasio je Gajić.

On je podsjetio da je poslije “obojene revolucije“ u Sjevernoj Makedoniji 2017. godine počelo naglo približavanje ove države NATO-u, kao i porast korupcije, dok su se albanske separatističke tendencije pojačale.

- To u budućnosti prijeti gubitkom zapadnog dijela Sjeverne Makedonije, koji bi, na ovaj ili onaj način, mogao da uđe u takozvani velikoalbanski projekat - upozorio je on.

O tome, kako kaže, svjedoči sve veći uticaj premijera samoproglašenog Kosova Albina Kurtija, koji se zalaže za ujedinjenje svih teritorija na Balkanu naseljenih Albancima.

- U tom kontekstu, zahtjevi Albanaca da se promijeni ustav zemlje i da se predsjednik države počne birati u parlamentu izgledaju simbolično. Na taj način žele spriječiti mogućnost povratka domoljubno orijentisane VMRO-DPMNE na vlast - ističe ovaj ekspert.

On je naglasio da nakon izbornih rezultata nova vlast neće preispitivati preporučljivost ulaska u NATO i približavanja EU.

- Takva formulacija pitanja nije moguća sve dok Rusija ne odnese ubjedljivu pobjedu u konfrontaciji sa Zapadom, mijenjajući ravnotežu geopolitičkih snaga u Evropi. Sjeverna Makedonija će ostati kolonija Zapada, NATO-a. Sve političke snage nastaviće se pridržavati evroatlantskog programa. Ali, u novoj konfiguraciji makedonske vlade počeće se javljati pozitivni trendovi, a patriotski trendovi u zemlji će se intenzivirati. Očekuje se i povratak Nikole Gruevskog u domovinu - rekao je Gajić za Rusku gazetu.