latinica  ћирилица
27/01/2015 |  20:44 | Autor: TANЈUG

Putin: Nemoralni pokušaji prekrajanja istorije (VIDEO)

Svi pokušaji da se ponovo piše istorija nedopustivi su i nemoralni, jer predstavljaju izraz prikrivanja nečije vlastite sramote, rekao je u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin povodom obilježavanja 70 godina oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic - Birkenau.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin - Foto: RIA Novosti
Predsjednik Rusije Vladimir PutinFoto: RIA Novosti

Putin je održao govor u moskovskom Јevrejskom muzeju i Centru tolerancije. “Teško je zamisliti da su fabrike smrti, masovne egzekucije i deportacije bile užasna stvarnost 20. vijeka, da su bile organizovane u naizgled veoma civilizovanoj Evropi i da su bile izgrađene sa mukotrpnom preciznošću i hladnokrvno“, naveo je Putin.

On je pozvao na zajedničke napore u suprotstavljanju pokušajima prijetnji od neonacizma i terorizma u modernom svijetu. “Treba zajedno da ustanemo protiv tih prijetnji i da zajedno štitimo mir i slobodu naroda i pravo država za njihov sopstveni put razvoja“, istakao je ruski predsjednik.

Putin je upozorio na opasnost od politike dvojnih standarda, navodeći primjer Ukrajine. “Dobro znamo koliko su opasni i destruktivni dvostruki standardi, ravnodušnost i apatija za sudbinu drugih. To je ono što se danas dešava na jugoistoku Ukrajine gdje mesecima hladnokrvno ubijaju mirne građane Donbasa, Luganska i drugih mjesta“, kazao je Putin.

On je naglasio da pokušaji ponovnog pisanja istorije često skrivaju sopstvenu sramotu, kukavičluk, licimerje i izdaju i služe kao loš izgovor za direktno ili indirektno prećutno pomaganje nacistima.

Putin je naglasio da je ruski narod podnio najveću žrtvu za pobjedu protiv nacizma u Drugom svjetskom ratu.