latinica  ћирилица
28/01/2015 |  11:09 | Autor: RTS

"Samoopredjeljenje" nastavlja proteste u Prištini

Lider pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti najavio je da će protesti u Prištini biti nastavljeni za nekoliko dana, sve do smjene srpskog ministra Aleksandra Јablanovića i povratka Zakona o javnim preduzećima u kosovsku skupštinu.

Nastavak protesta podržavaju i druge dvije opozicione partije, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.

Lider pokreta "Samoopredjeljenja" Aljbin Kurti rekao je da je pitanje dana kada će biti održani novi protesti sa istim zahtjevima.

Dodao je da neće ni tražiti dozvolu za njihovo organizovanje jer mu, kako je rekao, pravo na okupljanje garantuje Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

"Protesti će se nastaviti sa istim zahtjevima, a pitanje je dana kada će biti održani sljedeći protesti koji predstavljaju demokratiju i Republiku na trgovima, što nam se nepravedno i podlo brani", rekao je Kurti na konferenciji za medije na kojoj je iznio verziju "Samoopredjeljenja" o šestočasovnim protestima u Prištini.

"Nismo za smjenu Јablanovića zbog toga što je on Srbin već zbog njegovih stavova u kojima negira masakre na Kosovu i što je đakovačke majke nazvao 'divljacima'. Mi ćemo i dalje imati dva ista zahtjeva", dodao je Kurti.

Poslanik Visar Imeri  optužio je policiju za pretjerano nasilje, jer je koristila i gumene metke. Prema njegovim riječima, od tih metaka su neki demonstranti ranjeni.

"Nisu prestali sa napadima do 18 časova kada su protesti završeni. Bilo je podlog prebijanja, a šest policajaca je zvjerski tuklo jednu osobu", rekao je Imeri i dodao da je plan policije bio da rasturi proteste po političkom naređenju.