latinica  ћирилица
05/05/2024 |  12:52 | Autor: SRNA

Vukovar: Služena vaskršnja liturgija i pročitana patrijarhova poslanica

Njegovo preosveštenstvo episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim služio je u Sabornoj crkvi Svetog Nikolaja Vaskršnju liturgiju na kojoj je pročitana Vaskršnja poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirije u kojoj je istaknuto da je svijet zaboravio na genocid nad srpskim narodom.
Pogled na crkvu Svetog Nikole u Vukovaru (foto: EPA/ANTONIO BAT) -
Pogled na crkvu Svetog Nikole u Vukovaru (foto: EPA/ANTONIO BAT)

Vladika Heruvim je poželio da vaskrsli Hrist svima podari mir, ljubav i jedinstvo uz tradicionalni pozdrav "Hristos vaskrse".

U Vaskršnjoj poslanici koja je pročitana tokom liturgije, između ostalog, se ističe protivljenje pokušajima istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji inverzijom da srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida.

Istaknuto je da je svijet zaboravio genocid nad srpskim narodom u 20 vijeku, kao i u vijekovima su mu prethodili.

- Ne umanjujemo razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prešućujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolici Srebrenice. Nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cijele porodice i koji su se kontinuirano događali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija - navodi se u poslanici, a prenosi portal Indeks.

Vaskršnjoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika među kojima su bili i ministar bez portfelja Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Miličević, potpredsjednik vojvođanske Skupštine Nemanja Zavišić, generalni konzul Srbije u Vukovaru Vladimir Marijanović te poslanik SDSS-a u Hrvatskom saboru Dragana Јeckov.

Liturgije su povodom Vaskrsa služene i u svim ostalim crkvama Srpske pravoslavne crkve u Vukovarsko-srijemskoj županiji.