latinica  ћирилица
29/01/2015 |  17:27 | Autor: SRNA

EU Program za oporavak od poplava - Sanirano 1.108 stambenih jedinica

Kroz EU Program za oporavak od poplava u BiH je do sada sanirano 1.108 stambenih jedinica, čime je završena prva faza sanacije stambenog fonda koja je počela sredinom septembra.

Iz Razvojnog programa UN, koji provodi ovaj program zajedno sa UNICEF-om i Međunarodnom organizacijom za migracije, saopšteno je da je prvobitni cilj EU Programa za oporavak od poplava bila sanacija 600 prioritetnih stambenih jedinica u poplavljenim područjima u BiH do kraja 2014. godine radi pružanja pomoći najugroženijem licima da se vrate u svoje domove prije zime.

Zahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava u naselju Alžirac u opštini Šamac sanirano je 28 stambenih jedinica, što je omogućilo porodicama povratak kućama.

Podrška EU pomogla je u normalizaciji životnih uslova ovih porodica koje su do tada privremeno živjele širom šamačke regije, kod rodbine, prijatelja ili u raznom alternativnom smještaju koji je obezbijedila opštinska vlast.

Ovo naselje je bilo skoro potpuno uništeno u katastrofalnim majskim poplavama.

Većina stambenih jedinica u ovom naselju izgrađena je 1961. godine u obliku montažnih kuća slabije konstrukcije, zbog čega su razmjere štete bile velike.

Poplave su prouzrokovale dodatne poteškoće za porodice koje žive u ovom naselju, a koje su i prije toga smatrane da su među najugroženijim stanovnicima ovog područja.

Sveobuhvatni cilj EU Programa za oporavak od poplava je sanacija do 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, te direktna pomoć za oko 14.000 lica u povratku svojim domovima.