latinica  ћирилица
30/01/2015 |  08:13 | Autor: TANЈUG

Egipat: Najmanje 27 mrtvih u napadima na Sinaju

Najmanje 27 ljudi, među kojima ima civila, poginulo je u četvrtak u napadima ekstremista na više policijskih i vojnih meta na Sinajskom poluostrvu, za koje je odgovornost preuzeo ogranak ekstremističke grupe "Islamska država na Sinaju".

U nizu poruka na svom nalogu, grupa "Sinajska provincija", preuzela je odgovornost za četiri napada koji su se dogodili u provincijama Sjeverni Sinaj i Suec, u jednom od najgorih talasa nasilja protiv države u Egiptu u više mjeseci, prenio je Rojters.

Najaktivnija ekstremistička grupa u Egiptu "Ansar Bejt al-Markdis" promijenila je ime u "Sinajska provincija"  prošle godine pošto se zaklela na vjernosti "Islamskoj državi", sunitskoj džihadističkoj grupi koja je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije.

Najmanje jedan automobil bomba eksplodirao je ispred jedne vojne baze, a rakete su ispaljene na jedan hotel, policijsku stanicu i više desetina kontrolnih punktova, rekli su zvaničnici.

U napadima je ranjeno 36 ljudi, prema medicinskim zvaničnicima, koji su potvrdili bilans žrtava.

Ogranak "Islamske države" odgovoran je za niz napada na policiju i vojsku na Sinaju proteklih godina, posebno nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija,  2013.

Ti napadi, čija su meta bile prestonica Sjevernog Sinaja el-Ariš, susjedni grad Šeik Zuvajd i grad Rafa na granici sa Gazom ukazuju, međutim, na koordinaciju, kakva ranije nije viđena, navela je američka agencija.

Zvaničnici kažu da bi bilans žrtava mogao da se poveća, pošto je vojna baza, gađana i raketama i da ima ljudi zatrpanih ispod ruševina.