latinica  ћирилица
20/02/2015 |  09:01 | Autor: SRNA

Beograd- Pohvale Višegradu na Sajmu turizma

Višegrad sa Andrićgradom postao je turistička top-destinacija ne samo Republike Srpske, nego cijelog regiona, izjavila je direktor Turističke organizacije Višegrada, Olivera Todorović, na 37. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.
Beograd: Sajam turizma - štand Republike Srpske - Foto: SRNA
Beograd: Sajam turizma - štand Republike SrpskeFoto: SRNA

Višegrad, koji je na Sajmu predstavljen na izložbenom prostoru Republike Srpske na Beogradskom sajmu, od prošle godine postao je magnet za turiste, ne samo sa prostora bivše Јugoslavije, već i iz cijele Evrope i svijeta, istakla je Todorovićeva.

Andrićgrad je stjecište kulture i umjetnosti, a tokom cijele godine privlači turiste svojim brojnim sadržajima, od kojih je neke moguće vidjeti samo na tom mjestu.

"Višegrad je povezao kulturnu i duhovnu stranu. Imamo vezu između mosta, zadužbine vezira, koju je Ivo Andrić proslavio širom svijeta, a Emir Kusturica, vratio dug i nobelovcu i velikom veziru", ocijenila je Todorovićeva.

Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo prvi put se na Sajmu turizma u Beogradu predstavlja na zasebnom štandu, na kojem je posjetiocima izložena turistička ponuda Olimpijskog centra Јahorina i Udruženja hotelijera Јahorine.

Direktor te organizacije Branka Spasojević rekla je da je ove godine, osim aktuelne zimske turističke sezone na Јahorini i Trebeviću, koja daje odlične rezultate, predstavljena i kompletna, bogata, turistička ponuda olimpijske ljepotice tokom ljetne sezone.

Žarko Vice, iz TO Trebinje, naveo je da je Sajam turizma u Beogradu izuzetno važan za taj grad, imajući u vidu da turisti iz Srbije čine 50 odsto svih inostranih turista u Trebinju, a na svom štandu predstavili su smještajne kapacitete, vinarije, restorane, sportska društva i izuzetno bogato kulturno-istorijsko nasljeđe.

Ističući da Trebinje postaje sve prepoznatljivije turističko odredište u regionu, Vice je rekao da vinski turizam u posljednje vrijeme dobija na zamahu, a među vinskim podrumima, deset njih steklo je ozbiljne uslove za rad sa turistima i turističkim grupama.

Planine, rijeke i rafting povezali su opštine Foča u Srpskoj i Plužine u Crnoj Gori, koje su sa zajedničkim, prekograničnim turističkim proizvodom, nastupile na posebnom izložbenom štandu.

Zamjenik načelnika opštine Foča, Radenka Srndović, rekla je da dvije opštine već drugu godinu zaredom predstavljaju turističku ponudu na Beogradskom sajmu turizma i to u okviru projekta "Održivi prekogranični razvoj opština Foče i Plužine".

"Obje opštine imaju specifičan turistički proizvod, a to je rafting rijekom Tarom, Fočom i Drinom, nacionalni parkovi Sutjeska i u Crnoj Gori Durmitor, nas čini na neki način jedinstvenim regionom i područjem, tako da je bilo vrlo praktično da na ovom sajmu nastupimo zajedno i sa zajedničkom turističkom ponudom", rekla je Srndovićeva.

Rafting, planinarenje, paraglajding, eko i etno ponuda, banjski centri, nacionalni parkovi, zimski turistički sadržaji, kao i turistička dešavanja i manifestacije sa cijelog područja Srpske predstavljeni su na zajedničkom štandu RS u organizaciji Predstavništva Republike Srpske i TORS.

Tu su se predstavile i lokalne turističke organizacije - Banjaluka, Prijedor, Bijeljina, Višegrad, Kozarska Dubica, Laktaši, Vlasenica, Teslić, Zvornik, Bileća, Gacko, Milići, Banja Vrućica, "Vinarija Vukoje", Seosko domaćinstvo "Banjac" iz Kozarske Dubice, Etno selo "Ljubačke doline" iz Banjaluke, Etno selo Stanišići, kao i turistička agencija "Encijan".