latinica  ћирилица
20/02/2015 |  09:26 | Autor: RTRS

Sastav Savjeta ministara BiH biće objavljen u nedjelju

Koalicioni partneri na nivou BiH- SDA, HDZ BiH, DF i Savez za promjene i dalje ne žele da objelodane dogovore u vezi s raspodjelom pozicija u Savjetu ministara BiH. U nedjelju je, kako kažu, sve biti poznato.

U medijima u FBiH  spominju se imena koja bi mogla biti na spisku Denisa Zvizdića. Iz SDA bi trebalo da u ministarstvo pravde zasjedne Alma Čolo, koja je, između ostalog, bila jedan od kandidata za sudiju Ustavnog suda Federacije. SDA bi pripalo i Ministarstvo civilnih poslova s Adilom Osmanovićem na čelu, aktuelnim ministrom za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Federacije. Za ovo  Ministarstvo zainteresovan je i HDZ BiH.

Ukoliko HDZ BiH odustane od Ministarstva civilnih poslova, pripašće mu Ministarstvo odbrane. Na čelu Ministarstva finansija i trezora mogao bi doći HDZ-ov Vjekoslav Bevanda, aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Damir Ljubić mogao bi i u novom mandatu  na ostane na istoj poziciji  ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Demokratskoj fronti pripašće jedno ministarstvo - Ministarstvo saobraćaja i komunikacija i dvije ili tri pozicije zamjenika ministra.

Savez za promjene planira da na mjesto ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa postavi SDS-ovog Mirka Šarovića. Aktuelni direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić mogao bi doći na čelo ministarstva bezbjednosti, dok bi diplomatiju mogao voditi PDP-ov Igor Crnadak.

Koalicioni partneri najavljuju kako će imena novih ministara objelodaniti u nedjelju.