latinica  ћирилица
20/02/2015 |  10:55 | Autor: Agencije

KiM: Specijalni sud posebna država

Specijalni sud će samo formalno biti kosovski, pošto će funkcionisati paralelno s pravnim sistemom Kosova i imaće međunarodni karakter, piše "Koha ditore".
Priština - Foto: arhiv
PrištinaFoto: arhiv



"Neće raditi prema Zakonu o sudovima, već po posebnom zakonu, o specijalizovanim vijećima i tužilaštvu. Upravo taj zakon i ustavni amandmani koji prethodno treba da budu usvojeni, čine Specijalni sud posebnim mehanizmon", piše dnevnik.

Specijalizovana sudska vijeća će imati sjedište na Kosovu i u jednoj drugoj zemlji, dok će Specijalno tužilaštvo imati sjedište samo van Kosova.

Sudije i tužioci će biti samo iz inostranstva, izabrani po međunarodnom mehanizmu.

U slučaju nekog ustavnopravnog spora odlučivaće samo tri međunarodne sudije u Ustavnom sudu Kosova.

Takođe će biti imenovan i jedan međunarodni ombudsman, piše list.

Pritvor i izvršenje kazne će biti van Kosova.

Van Kosova će ostati i čuvati se sve arhive suda i tužilaštva.

"Specijalni sud će se ponašati kao mini-država, imaće pravo da sklapa sporazume koji imaju međunarodni status", piše dnevnik.

U predlogu amandmana na Ustav Kosova kojim se regulišu formiranje i nadležnosti Specijalnog suda Kosova, kaže se da se radi ostvarivanja međunarodnih obaveza i razmatranja konstatacija iznesenih u Izvještaju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 7. Јanuara 2011. godine, Kosovo može da formira Specijalna vijeća i jedno Specijalno tužilaštvo koje će biti dio pravosudnog sistema Kosova.

Amandmanom koji je juče objavljen u kosovskim medijima, predviđeno je da specijalna vijeća i tužilaštvo imaju zakonsko pravo i ovlašćenja da "uđu u obavezujuće sporazume potrebne za djelovanje, funkcionisanje, integritet, nezavisnost i sigurnost razmatranja, uključujući tu i pravila o saradnji, pomoći, zaštitu svjedoka, bezbjednost, pritvor i izdržavanje kazne van teritorije Kosova za svakog ko bude osuđen, kao i u vezi s vođenjem nekog pitanja koje ostaje nakon glavnog pretresa.

Ova pravila ne podliježu ratifikaciji shodno članu 18 Ustava Kosova", piše u predlogu amandmana na Ustav Kosova.