latinica  ћирилица
20/02/2015 |  12:26 | Autor: SRNA

Čović: Nema Savjeta ministara BiH bez Vlade Federacije

Nema realizacije dogovora o Savjetu ministara BiH bez dogovora o Vladi Federacije BiH /FBiH/, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, smatra da je potrebno što prije uspostaviti novu vlast, te dodaje da će razgovori o formiranju Savjeta ministara biti nastavljeni u nedjelju, 22. februara, u 16.00 časova.

"Siguran sam da će HDZ i stranke okupljene oko nas dobiti tri ministarska i četiri zamjenička mjesta i jedino što je danas sigurno jeste da imamo ministarstvo finansija na nivou BiH, a sve ostalo je u fazi razgovora", rekao je Čović u Mostaru.

On vjeruje da će u nedjelju doći do dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH.

"Svi smo rekli svoje želje i to je jasno. Svaka od tri strane trebalo bi da dobiju po dva, uslovno rečeno, malo značajnija ministarstva", rekao je Čović.

Ideja je, dodaje on, da u nedjelju, prije dolaska visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini budu završeni razgovori oko Savjeta ministara BiH.

Čović kaže da je dolazak Mogerinijeve u BiH dovoljan pokazatelj i poruka da je napravljen iskorak. "Upravo zbog toga bi željeli dogovoriti izvršnu vlast na nivou BiH", kaže Čović.

On naglašava da se ponovo otvara evropski put za BiH. Čović smatra da će Mogerinijeva nakon povratka u Brisel otvoriti sporazume koji su zamrznuti duže vrijeme.

"Mi bi trebali vrlo skoro, a to ćemo predočiti u razgovorima u ponedjeljak, pokrenuti mnoštvo onih planova koji se vežu za pojedine nivoe vlasti - socijalna politika, ekonomska politika, pravna država i druge stvari. Svi nivoi vlasti bi trebali napraviti precizne planove iz kojih bi bilo jasno da ćemo najdalje u 2017. kredibilno aplicirati za status kandidata u EU", rekao je Čović.