latinica  ћирилица
20/02/2015 |  13:00 | Autor: TANЈUG

Hadžić traži slobodu zbog liječenja

Goran Hadžić zatražio od Haga hitno privremeno puštanje na slobodu kako bi mogao da krene na liječenje pošto mu je dijagnostikovan rak koji ne može biti operisan.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Hadžić je u proteklih 48 sati podnio dva zahtjeva za privremeno puštanje, saopštio je Haški tribunal.

U današnjem podnesku, on traži da bude pušten na tri nedjelje pošto 26. februara treba da počne s hemoterapijom, i poziva sudsko vijeće da, u međuvremenu, odobri i njegov prethodni zahtjev za puštanje na 12 ili više nedjelja.

U zahtjevu od 18. februara, navedeno je da je "Hadžiću dijagnostikovan rak koji ne može biti operisan" i da je bolest u finalnoj fazi. Pacijent u takvom stanju prosječno preživi 17 mjeseci, a između 65 i 75 odsto pacijenata umre u roku od dvije godine od postavljanja dijagnoze, piše u dokumentu.

Ljekari su Hadžiću prepisali šestomjesečnu hemoterapiju, a u maju treba da bude pregledan na MRI skeneru. Odbrana napominje i da optuženi tokom hemoterapije neće biti u stanju mjesecima da prisustvuje suđenju, odnosno da bi to negativno uticalo na njegovo zdravstveno stanje.

Hadžić je zahtjev za privremeno puštanje na slobodu zbog lečenja podnio i krajem januara ove godine

Hadžić, bivši predsjednik Republike Srpske Krajine, optužen je za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Uhapšen je u julu 2011. godine i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.