latinica  ћирилица
20/02/2015 |  15:24 | Autor: TANЈUG

Sastanak glavnih tužilaca BiH, Srbije i Hrvatske

Trilateralni sastanak tužilaca BiH, Srbije i Hrvatske održan je u Brčkom, a tema susreta bila je jačanje regionalne saradnje u traženju i identifikaciji nestalih osoba, kao bitnog segmenta u procesuiranju ratnih zločina.
Sastanak glavnih tužilaca Srbije, hrvatske i BiH - Foto: SRNA
Sastanak glavnih tužilaca Srbije, hrvatske i BiHFoto: SRNA

Na sastanku su bili glavni državni tužilac Hrvatske Dinko Cvitan, glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, koje je bilo i organizator ovog sastanka, zajednički je zaključeno da je potrebna intenzivnija saradnja i razmjena podataka između tužilaštava i drugih državnih organa u zemljama regije kako bi se i na ovaj način ubrzao proces traženja i identifikacije nestalih.

Učesnici sastanka razgovarali su i o konkretnim aktivnostima u pojedinim predmetima traženja nestalih, u kojima je potrebna regionalna saradnja.

Salihović je istakao da je BiH posebno zainteresovana za ovaj proces, jer se u BiH traga za još oko osam hiljada osoba, a u nekim od tih slučajeva bitna je saradnja sa susjednim zemljama kako bi žrtve bile pronađene i identifikovane.

- Proces traženja i identifikacije nestalih osoba jedan je od prioriteta Tužilaštva BiH i učinićemo sve što je potrebno da se taj proces ubrza, izjavio je Salihović.

Sastanak u Brčkom prvi je trilateralni susret na kojem su učestvovali predstavnici tužilaštava i institucija koje su uključene u proces traženja nestalih, a ocijenjeno je da je to pozitivan pomak te da s ovakvim sastancima treba nastaviti.

Sastanak je održan pod pokroviteljstvom misije Programa UN za razvoj u BiH, prenijeli su lokalni mediji.