latinica  ћирилица
20/02/2015 |  17:27 | Autor: RTRS

Proizvodnja krastavca kornišon u Srpskoj (VIDEO)

U opštini Laktaši uskoro bi trebalo da počne proizvodnja krastavca kornišona za potrebe njemačkog tržišta. Saradnju domaćim povrtlarima, po povoljnim uslovima, ponudilo je njemačko preduzeće "Kene".
Kornišoni - Foto: ilustracija
KornišoniFoto: ilustracija

Njemačko preduzeće osim zagarantovanog otkupa po unaprijed ugovorenim cijenama povrtlare bi kreditirali i u nabavci neophodnog repromaterijala.

"Oni bi obezbjedili i sjeme, foliju, sistem za navodnjavanje, mreže a isplate bi išle čak sedmično", kaže Brane Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske.

Ponuđenim uslovima ratari zadovoljni prvenstveno zagarantovanim otkupom.

"Ako postoji relevantan kupac proizvodnja krastavca je rentabilna, pogotovo proizvodnja na špaliru" kaže Miloš Košpić (Mrčevci).

"Plasman robe je najbitniji, Јa uberem i prodam i dobijem pare i to je bitno a ovako uberem odem na pijacu ne mogu prodati vratim kući i to sve propane" naveo je Dušan Puzigaća iz Mahovljana.

Osim od stranog investitora povrtari koji se odluče za proizvodnju krastavca na špaliru mogu računati i na podsticaje opštine Laktaši.

"Sredstva iz opštinskog budžeta će biti direktno usmjerena u proizvodnju a plan je da se jedan dio srestava odvoji za proizvodnju krastavaca a posebno za pokretanje nove proizvodnje", istakao je načelnik opštine Laktaši Miroslav Kodžoman.

Osim Laktaša njemački partner namjerava da u proizvodnju kornošona budu uključeni i povrtari iz Gradiške, Srpca i Kozarske Dubice.