latinica  ћирилица
21/02/2015 |  11:45 | Autor: RTRS

Zadivljujuće slike podvodnog kanjona između dvije tektonske ploče (VIDEO)

Јedan ronilac fotografisao je jedino mjesto na svijetu gdje možete plivati između dvije tektonske ploče. U pitanju je Silfra kanjon, koji se nalazi na jugu Islanda.

Kristalno čista voda prolazi kroz procjep između sjevernoameričkog i evroazijskog kontinenta, koji se svake godine proširuje za dva centimetra.

Ove fenomenalne fotografije slikane su na dubini od 15 metara ispod površine vode tokom ekspedicije francuskog morskog biologa Matijua Fulkija u jezeru Tingvelir.

Nestvarne slike kanjona Silfra

- Imao sam tu čast da ronim kroz čuveni kanjon Silfra, možda najimpresivniji na svijetu. Na tom mjestu je voda toliko čista, da vas bukvalno hipnotiše. Na trenutke mi se zavrtelo u glavi - rekao je Matiju.

Hladnoća i filtriranje kroz poroznu podvodnu lavu čine da voda u ovom jezeru bude kristalno bistra i na dubini od 100 metara. Temperatura vode kreće se od 2 do 4 stepena tokom cijele godine. Zbog takve vidljivosti su i ove fotografije ispale ovako nestvarno.

Nestvarne slike kanjona Silfra

- Kada ljudi vide ove fotografije, prvo što kažu je da im djeluje kao da se ronioci nalaze u bestežinskom stanju - rekao je Matiju.