latinica  ћирилица
05/03/2015 |  18:00 | Autor: TANЈUG

ECB spremna da obnovi finansiranje grčkih banaka

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB), Mario Dragi, izjavio je da je ta institucija spremna da obnovi finansijsku liniju za grčke banke čim zvanična Atina postigne sporazum o dugu sa partnerima iz evrozone.
Evropska centralna banka - Foto: arhiv
Evropska centralna bankaFoto: arhiv

- ECB je prva koja želi da obnovi kreditiranje grčke ekonomije, ukoliko bude poštovala uslove, izjavio je Dragi na konferenciji za novinare u Nikoziji, gde je ECB danas održala sastanak i zadržala kamatne stope na istorijskom minimumu, prenosi agencija Frans pres.

Prema njegovim riječima, ECB je spremna da grčkim bankama ponovo omogući da grčke državne obveznice sa statusom "smeća" koriste kao garanciju za dobijanje pozajmica ECB-a.

- To će se dogoditi čim ECB procijeni da je Atina uspješno prošla kroz reviziju kreditora o napretku Grčke u ostvarivanju ciljeva dogovorenih u okviru plana za spasavanje, izjavio je Dragi.

On je dodao da je ECB povećala obim Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA) za dodatnih 500 miliona evra, čime je grčkim bankama stavljeno na raspolaganje ukupno 68,8 milijarde evra.

Nemogućnost korišćenja državnih obveznica kao kolaterala primorala je banke u Grčkoj da se okrenu programu ELA, čime je njihov pristup finansijskim sredstvima postao skuplji.