latinica  ћирилица
30/04/2024 |  11:45 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Ružičić i Savanović o položaju radnika (VIDEO)

Povodom 1. maja, međunarodnog praznika rada, predsjednik granskog Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske Danko Ružičić i predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske Goran Savanović, ukazali su na položaj radnika, ali i na sve probleme sa kojim sa suočavaju.
Danko Ružičić i Goran Savanović - Foto: RTRS
Danko Ružičić i Goran SavanovićFoto: RTRS

Ružičić ističe da privredni granski sindikati skoro uopšte nemaju potpisane kolektivne ugovore.

- Prosjek plata u prethodnoj 2023. godini prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, a na osnovu popunjenih obrazaca naših poslodavaca, govore da je prosječna plata bila 963 marke i odmah da kažem da je to niže nego prosječna plata u prerađivačkoj industriji koja je u prošloj godini bila 1.045 maraka - rekao je Ružičić.

Iako se u sektoru trgovine uočava značajno poboljšanje, predsjednik granskog sindikata, Savanović, ističe da se još treba raditi na poboljšanju radnih uslova.

- Odnos najniže plate koja je povećana od prvog januara prema zaposlenima u trgovini donio je dosta dobroga i mislim da Vlada, kada je odlučivala o visini najniže plate, dobro je razmislila i mislim da je stvarno dobar potez koji se dobro manifestovao u kompletnoj strukturi plata u čitavoj državi - istakao je Savanović.