latinica  ћирилица
06/03/2015 |  14:15 | Autor: SRNA

Potvrđena optužnica protiv Živka Budimira

Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i još nekoliko lica, koji ih tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, davanja i primanja dara ili drugih oblika koristi, kao i protivzakonito posredovanje.

Portparol Tužilaštva Sarajevskog kantona Alem Hamzić kaže da je ovo tužilaštvo dobilo rješenje Opštinskog suda u Sarajevu u kojem se navodi da je optužnica u predmetu "Živko Budimir i drugi" potvrđena u cijelosti.

"Tužilaštvo je dobilo poziv za ročište za izjašnjenje o krivici optuženog, koje je zakazano za 26. mart", rekao je Hamzić za portal "Kliks".

Tužilaštvo BiH podiglo je u novembru 2013. godine optužnicu protiv Budimira, tadašnjeg federalnog poslanika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Komisije za pomilovanje FBiH Hidajeta Halilovića, predsjednika Јedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana, te Armina Kulovca, koji se tereti da je tražio vezu da bi njegov brat Admir, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan.

Budimir se tereti da je zloupotrijebio položaj i ovlaštenja predsjednika FBiH jer je na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od zatvorskih kazni i brisanja iz krivične evidencije osuđenih na različite kazne.

On je to radio djelujući sa drugim optuženim, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih lica, među kojima i onih iz političkog života i kriminalnog miljea.