latinica  ћирилица
06/03/2015 |  20:37 | Autor: RTRS

Sokolac: Zbog snježnih padavina i vjetra proglašena elementarna nepogoda (VIDEO)

U Sokocu zbog obilnih snježnih padavina i jakog vjetra na području ove opštine, proglašena elementarna nepogoda. Radnici Eelektrodistribucije uspjeli su da otklone kvar na dalekovodu Novo Selo i dovedu struju na vrelo Bioštice u opštini Sokolac, pa se očekuje da će snabdijevanje vodom, od večeras, biti uredno. Ipak, i dalje je više od 50 sela bez struje i nedostupno.

Opštine Gacko, Bileća i Berkovići dobile su električnu energiju nakon što su sanirani kvarovi na dalekovodu Trebinje-Bileća, dok područje Ljubinja djelimično ima struju. U Nevesinju je bez električne energije bilo oko 25 sela. 

Teška situacija je i na putevima prema Trnovu jer snijeg nije dobro očišćen. Nakon što je više od 70 odsto lokalne zajednice ostalo bez struje i vode, opština je proglasila stanje elementarne nepogode.

Na putu od Lukavice do Trnova česti su zastoji jer se velike količine snijega zadržavaju na putevima, iako su putari na terenu ne stižu da na vrijeme reaguju i osposobe sve dionice. Na planinskom prevoju Rogoj nanosi snijega veći su od metar, ali je put prohodan.

Nadležni upozoravaju da vozači kamiona bez prijeke potrebe ne kreću na put.

Fočanski električari ne pamte da su im u posljednjih 20 godina snježne padavine zadale ovoliko posla na saniranju kvarova na dalekovodima i niskonaponskoj mreži do sela i prigradskih naselja. Osim u selima i grad je bio bez struje. Snabdijevanje je normalizovano u Foči i prigradskim naseljima.

Vodostaji Save i Drine u Semberiji postepeno se povećavaju. Svakog časa nivo je veći za oko jedan centimetar, ali rijeke su u koritu. Bujične rječice Gnjica i Stupanj izlile su se tokom noći i zaplavile manji dio njiva u priobalnom dijelu u Novom i Donjoj Čađavici, pored magistralnog puta Bijeljina – Brčko.

Problemi zbog snijega i u Federaciji. Oko 11 hiljada potrošača u Federaciji bilo je bez struje. Zbog obilnih padavina stanje prirodne nepogode proglašeno je na području opštine Kladanj gdje je visina snijega iznad 90 centimetara.