latinica  ћирилица
11/03/2015 |  14:01 | Autor: SRNA

Fondacija "Patrijarh Pavle" za ugrožene uplatila milion evra

Fondacija "Patrijarh Pavle" uplatila je posredstvom svojih eparhija više od milion evra pomoći za ugrožene u elementarnim nepogodama prošle godine u Srbiji i Republici Srpskoj.

Na sjednici Upravnog odbora ove fondacije, kojom je predsjedavao Njegova svetost patrijarh srpski Irinej juče u Patrijaršiji u Beogradu, uzet je na znanje izvještaj o prikupljenim i realizovanim sredstvima na ime pomoći poplavljenim područjima u Srbiji i Republici Srpskoj, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Istaknuto je da je eparhijama valjevskoj, žičkoj, šumadijskoj, zvorničko-tuzlanskoj, banjalučkoj, šabačkoj, sremskoj, timočkoj i braničevskoj u septembru 2014. godine uplaćeno 115.000.000 dinara (958.000 evra) i 264.670 kanadskih dolara za ugrožene u elementarnim nepogodama u toku prošle godine.

Razmotreni su urgentni zahtjevi i odobrena sredstva za pomoć najugroženijoj djeci, odnosno finansiranje troškova njihovog liječenja u zemlji i inostranstvu.

Na sjednici je istaknuto da će i u narednom periodu biti nastavljene aktivnosti Fondacije "Patrijarh Pavle", s ciljem prikupljanja sredstava da se pomogne područjima pogođenim elementarnim nepogodama.

Upućen je poziv svim ljudima dobre volje da, u skladu s materijalnim mogućnostima, doniraju sredstva fondaciji, koja će obezbijediti da se posredstvom crkvenih jedinica na terenu, na najefikasniji način pomogne svim licima kojima je podrška i pomoć u teškim životnim trenucima njihovih porodica najneophodnija.

Tekući račun Fondacije "Patrijarh Pavle" kod Komercijalne banke je: devizni 00-739-0002170.1, a dinarski 205-480-06.

Razmatran je izvještaj o finansijskom poslovanju Fondacije u proteklom periodu, kao i o ostvarenim i realizovanim sredstvima i dodjeli pomoći.

Najveći dio sredstava donirali su Moskovska patrijaršija, Bugarska patrijaršija, Kiparska arhiepiskopija i Grčka arhiepiskopija, Srpska pravoslavna crkva i dijaspora u SAD (Eparhija istočnoamerička, Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička i crkvene jedinice Eparhije zapadnoameričke), zatim Eparhija kanadska, Pravoslavna crkva u Češkoj, Varšavska mitropolija, Eparhija zapadnoevropska, Eparhija britansko-skandinavska, Crkvena opština London i Srpska pravoslavna crkvena opština Јohanesburg.

Posebna pomoć dodijeljena je Udruženju za humanitarni rad "Majčina dušica" iz Beograda.

Na sjednici je usvojen izveštaj o radu Fondacije u 2014. godini, koji će biti dostavljen osnivaču - Svetom arhijerejskom sinodu.