latinica  ћирилица
18/03/2015 |  12:39 | Autor: SRNA

Peruanska plemena sve češće izlaze iz rezervata

Pripadnici jednog od najizolovanijih plemena na svijetu "Mačo-Piro" sve više izlaze iz svojih logora u šumama Perua u potrazi za hranom i pomoći od vlasti.

Vlasti Perua navode da su pripadnici plemena primorani na izlaske iz kišne šume Amazonije zbog nelegalnih drvosječa i to su prvi zabilježeni kontakti plemena "Mačo-Piro" sa spoljnim svijetom.

Često su ovi susreti prijateljski i mještani okolnih oblasti daju domorocima hranu, a turisti odjeću, ali zna biti i nasilja.

Ministarstvo kulture Perua izražava zabrinutost zbog susreta domorodaca i ostatka svijeta i upozorava da za pleme to može biti smrtonosno.

"Naizgled bezopasan poklon u vidu odjeće može predstavljati opasnost po ljude čiji imunitet nije nikad bio izložen oboljenjima iz svijeta izvan njihove šume. Za njih problem mogu da predstavljaju i bakterije koje drugi prenose", kaže šef ogranka za domorodačke zajednice u peruanskom Ministarstvu kulture Lorena Prijeto.

Peruansko pleme "Maču-piro"

Pleme od oko 800 domorodaca, poznato i kao "Kuhareno", živi u rezervatu "Madre de dios" duž granice Brazila, na jugu Perua.

Ilegalnim sječenjem šume i iskopavanjem zlata uništeno je oko 55.000 hektara šume u ovom regionu. U regionu "Madre de dios" živi oko 4.000 domorodaca, uključujući dvije izolovane grupacije - 150 Mičuengasa i 300 Nahuasa.

Pleme "Mačo-Piro" često je agresivno prema drugim domorocima kada shvati da oni ne govore njihov jezik ili primjete njima nepoznate životinje, poput pasa.

Ovo pleme je u decembru naoružano lukovima i strijelama napalo sela Monte Salvado i Puerto Nuevo, gdje su ubili stoku i odnijeli hranu.

Federacija rezervata "Madre de dios" (FENAMAD) saopštila je da su domoroci to uradili iz očajanja jer su nelegalne drvosječe i trgovci narkoticima upali u njihov region.

FENAMAD je, takođe, osudio turističke posjete rezervatu.