latinica  ћирилица
21/03/2015 |  11:35 | Autor: SRNA

Štrahe: Srbima nije omogućeno pravo na samoopredjeljenje

Lider Slobodarske partije Austrije /FPO/ Hajnc-Kristijan Štrahe ocijenio je da je Srbima napravljena nepravda bombardovanjem i otcjepljenjem Kosova, kao i da im nije omogućeno pravo na samoopredjeljenje, kako na Kosovu, tako ni u Republici Srpskoj.
Lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe - Foto: RTRS
Lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan ŠtraheFoto: RTRS

- Јa sam patriota i to znači da volim svoju zemlju i svoj narod i ujedno da moram da kažem kada se negdje dogodi nepravda, rekao je Štrahe na skupu "Zajedno u bolju budućnost" održanom u Beču.

On je naveo da su Srbi ponosan i snažan narod, što su dokazali time što nisu dozvolili da ih slomi petovijekovna turska okupacija, da su branili Beč od Turaka te istakao da je i sada potrebno jedinstvo i zajednička borba protiv islamizacije koja prijeti Evropi.

Štrahe je rekao da su Srbi dobrodošli u Austriji i da su odlično integrisani, ali da problemi integracije postoje sa doseljenicima iz islamskih zemalja, koji dolaze da bi koristili prednosti evropskog društva, ali ne žele da prihvate običaje i zakone - prenijeli su beogradski mediji.

On je naveo da Turci prijete da preteknu Srbe, kao najbrojniju grupu doseljenika u Austriji, te dodao da će, ako se taj trend nastavi, svi u Evropi imati većinsko islamizovano društvo.

Lider FPO, čija je stranka, prema aktuelnim istraživanjima javnog mnjenja, među vodećim u Austriji, izrazio je nadu da EU u pristupnim pregovorima neće od Srbije tražiti priznanje nezavisnosti Kosova, kao i prekid istorijskih odnosa sa Rusijom.

Štrahe je rekao da je Evropa ostavila Srbe u kosovskoj bici na cjedilu i dodao na srpskom: "Kosovo je srce Srbije".

On je istakao da je tokom raspada bivše Јugoslavije nanesena nova nepravda Srbima, kako NATO bombardovanjem, tako i otcjepljenjem Kosova protivno međunarodnom pravu.

Što se tiče rata na prostoru bivše Јugoslavije, Štrahe je rekao da nikada ne postoji samo jedna strana koja je kriva za sukob, ali da su, nažalost, Srbi proglašeni krivcima.

Štrahe je istakao da za ratne zločine ne postoji samo jedan krivac, već su zločini činjeni na svim stranama.

On je rekao da je Rusija dio Evrope i da bi EU trebalo sa Moskvom da dogovori slobodnu trgovinsku zonu, ali da to ne odgovara SAD koje su podstakle ukrajinsku krizu sa ciljem destabilizacije Evrope.

Štrahe je dodao da je aneksija Krima bila u saglasnosti sa međunarodnim pravom, jer je tamo, za razliku od Kosova, održan referendum u skladu sa međunarodnim aktima.

Skup pod motom "Zajedno za bolju budućnost" organizovali su sinoć u Beču izaslanici za integraciju FPO Nemanja Damnjanović i Ilija Tufegdžić, sa ciljem da pokažu koju podršku ova stranka uživa među Srbima u Austriji.