latinica  ћирилица
28/03/2015 |  19:52 | Autor: SRNA

Vodostaji u porastu, vanredna odbrana u nekoliko opština Srbije

Rastu Јužna i Zapadna Morava, Moravica, Toplica, Јablanica, Veternica, Kolubara... Manja izlivanja u opštinama Šabac i Arilje. Pod vodom nekoliko desetina hektara poljoprivrednog zemljišta u Kuršumliji i Prokuplju koje je proglasilo vanrednu situaciju.
Poplave u Srbiji - Foto: TANЈUG
Poplave u SrbijiFoto: TANЈUG

 Večeras je u Pčinjskom, Topličkom i Јablaničkom okrugu proglašena vanredna odbrana od poplava. U Sektoru za vanredne situacije tvrde da je, za sada, sve pod kontrolom i da intervenišu svuda gdje je neophodno.

Republički Hidrometeorološki zavod Srbije proglasio je narandžasti hidroalarm na Kolubari sa pritokama, Toplici, Јablanici i Veternici. Žuti hidroalarm proglašen je na Zapadnoj i Јužnoj Moravi, Ibru, Mlavi i Timoku.

Najviše kiše palo je u Beogradu, 51 litar po metru kvadratnom, dok je između 30 i 40 litara palo na području Kraljeva, Valjeva i Leskovca.

 Rijeka Toplica  u Prokuplju poplavila je prve kuće u naselju Guba, a u Gornjoj Draganji uveliko traju pripreme za odbranu od poplava, javili su lokalni mediji.

Prema izvještajima sa terena, vatrogasci pumpama izvlače vodu koja je ušla u prvih nekoliko kuća.

Načelnik Sektora za vanredne situacije u Prokuplju Srđan Mitrović upozorio je da je vodostaj Toplice izuzetno visok i da su, osim kuća u naselju Guba, pod vodom oranice duž ove rijeke od Prokuplja ka Žitorađi.