latinica  ћирилица
30/03/2015 |  18:47 | Autor: BETA

Cerar: Nije vrijeme za odštetu od Njemačke

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da nije pravi trenutak da država ponovo aktuelizuje pitanje ratne odštete od Njemačke.
Miro Cerar - Foto: arhiv
Miro CerarFoto: arhiv

To je predložila opoziciona Udružena ljevica, pozivajući se na primjer grčke vlade.

U odgovoru na pitanje kada će njegova vlada donijeti zakon o materijalnom obeštećenju žrtava rata i zatražiti isplatu ratnih reparacija od Njemačke, koja je u Drugom svjetskom ratu dio Slovenije okupirala, a dio anektirala, Cerar je rekao da takva pitanja treba staviti "u širi politički i istorijski kontekst".

Premijer je podsjetio da je od tih događaja prošlo 70 godina i da je Slovenija na bilateralnom nivou to pitanje prestala da otvara u kontaktima s Njemačkom 2004. godine, od ulaska u Evropsku uniju, prenela je Hina.

Prema Cerarovim riječima, Slovenija još smatra da pitanje ratne odštete nije adekvatno i pravedno riješeno, iako Njemačka tvrdi da je pitanje konačno zatvoreno i da je Slovenija imala koristi od komercijalnih kredita koje je Njemačka odobrila bivšoj Јugoslaviji 1970-ih godina.

Međutim, dodao je premijer, nije pravo vrijeme da se to pitanje reaktualizuje, kako je to sada tokom pregovora o svojim dugovima učinila grčka vlada.

Odbijajući tvrdnje Udružene ljevice da je slovenačka vlada "servilna" prema Njemačkoj i kancelarki Angeli Merkel, Cerar je naveo da to nije istina i da se njegova vlada nikome "ne klanja", a da pitanje njemačkog ratnog duga ne smatra konačno zatvorenim, već da za postavljanje tog pitanja nije pravo vrijeme.