latinica  ћирилица
30/03/2015 |  20:13 | Autor: SRNA

Vlajić: Berani svjedoči o onome što nije vidio

U nastavku suđenja lideru Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici, današnji svjedok tužilaštva, pozorišni režiser Halit Berani rekao je da nije bio očevidac događaja 1999. i 2000. godine za koje je Ivanović optužen, a odbrana je njegovo svjedočenje ocijenila nekredibilnim.
Oliver Ivanović - Foto: Beta
Oliver IvanovićFoto: Beta

Berani je svjedočenje zasnivao na prepričavanju onoga što su mu o zločinima 1999. i 2000. godine ispričali očevici i članovi porodica stradalih, prenose beogradski mediji.

On je rekao da Ivanovića poznaje od ranije, a da ga je 16. aprila 1999. godine, dva dana poslije ubistva Albanaca u južnom dijelu Mitrovice, vidio u plavoj uniformi i sa automatskom puškom.

Berani je dodao da Dragoljuba Delibašića nije vidio nakon rata, a da ne zna ostale optužene - Iliju Vujačića, Nebojšu Vujačića i Aleksandra Lazovića.

Bivši pripadnik OVK Berani /65/ poznat je po tome što je 17. marta 2004. godine novinarima na Kosovu prenio lažnu informaciju da su Srbi odgovorni za utapanje albanskih dječaka u rijeci Ibar, nakon čega je počeo martovski pogrom nad Srbima.

On je tokom 2002. godine bio jedan od prvih svjedoka na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je da je Berani "profesionalni albanski svedok, koji je uvek svedočio o onome što nije video" i ocijenio njegovo svjedočenje nekredibilnim.

Vlajić je ukazao da Berani nije bio svjedok događaja ni iz 1999. niti iz 2000. godine, ali da mu, opet, to nije smetalo da o tome govori.

"Njegovo svedočenje je potpuno nekredibilno, reč je o kompromitovanom svedoku koji je dokazano više puta do sada lagao. Prema tome, siguran sam da će i ovo njegovo svedočenje sud oceniti kao takvo. Pored toga, ovo svedočenje, potpuno sam siguran da sud mora da oceni i kao nerelevantno, jer on ne govori o događajima koji su predmet suđenja", istakao je Vlajić.

Drugi Ivanovićev branilac Ljubomir Pantović istakao je da se tužilac i danas oslanjao na svjedoka koji nije očevidac događaja, izrazivši uvjerenje da će sud takva svjedočenja oceniti kao nevažna.

Miodrag Brkljač, branilac Dragoljuba Delibašića, rekao je da Berani o njegovom klijentu danas gotovo ništa nije rekao, "osim što ga je u jednoj sasvim kratkoj sekvenci pomenuo iz druge ruke, da je od drugog svjedoka čuo nešto o tome da je Dragoljub Delibašić bio negde".

On je dodao da je Berani pokušao da, služeći se izmišljotinama, dokaže da je bio interes nekih krugova da isprazne sjevernu Mitrovicu od Albanaca.

Postupak će biti nastavljen daljim saslušanjem svjedoka tužilaštva, za kraj aprila zakazano je još njih nekoliko, kao i za maj, nakon čega će to pravo imati odbrana.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprijećena kazna za to djelo je od pet godina do doživotne robije.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću optužnicom prijete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.