latinica  ћирилица
01/04/2015 |  15:03 | Autor: RTRS

Aktivirati postojeće mehanizme za zaštitu domaće proizvodnje

Vlada Republike Srpske utvrdila je na redovnoj sjednici, održanoj u Banjoj Luci, Prijedlog zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Razlozi za donošenje Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima sadržani su u potrebi da se bezbjednost u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima podigne na viši nivo i da se primjenom odgovarajućih mjera bezbjednosti preventivno djeluje u cilju zaštite lica i imovine, kao i da se smanji rizik od ugrožavanja zaposlenih lica i imovine kojom obveznici zakona raspolažu.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o visokom obrazovanju, po hitnom postupku.

Izmjenama i dopunom ovog zakona studentima koji su upisali diplomski studij po odredbama Zakona o univerzitetu produžava se mogućnost studiranja za još jednu akademsku godinu po nastavnom planu i programu koji je važio u vrijeme kada su se studenti upisivali na diplomski studij. Ove izmjene predložene su imajući u vidu da značajan broj studenata neće uspjeti ispuniti sve obaveze po starim nastavnim planovima i programima i okončati svoj diplomski studij do kraja akademske 2014/2015. godine, kako je propisano odredbom člana 148. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju, čime bi se doveli u veoma težak položaj.

Pored toga, studentima koji studiraju po Bolonjskom principu daje se mogućnost upisa u narednu godinu u akademskoj 2015/2016. godini sa pravom prenosa najviše 15 ECTS bodova,bez obzira na to koliko je predmeta iskazano brojem bodova koji se prenose ili najviše dva predmeta, bez obzira na to sa koliko ECTS bodova su iskazani ti predmeti.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o transfuzijskoj djelatnosti.

Razlozi za donošenje novog Zakona o transfuzijskoj djelatnosti rezultat su usklađivanja sa novim preporukama Savjeta Evrope i direktivama Evropske unije, praćenja primjene zakona, usklađivanja sa drugim propisima, preciziranja određenih odredaba, te uvažavanja inicijativa pravnih lica i pojedinaca za izmjenama i dopunama Zakona.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji.

Izmjenama zakona predviđeno je da se Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost umjesto dosadašnjih 5% uplaćuje 10% od prikupljenih sredstava za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji.

Važno je istaći da propisano povećanje sredstava za Fondne utiče na opterećenje krajnjih kupaca električne energije koji plaćaju naknadu.

Izmjenama ovog zakona predviđen je i nastavak obavljanja administrativno-tehničkih i operativnih poslova sistema podsticaja za obnovljive izvore energije na način kako je to i do sada funkcionisalo, tj. poslove Operatora sistema podsticaja i dalje će, do donošenja odluke o osnivanju operatora sistema podsticaja, obavljati Elektroprivreda Republike Srpske.

Formiranje operatora kao posebne institucije u ovom trenutku bilo bi neekonomično, nefunkcionalno i neracionalno rješenje prije svega jer bi iziskivalo velika finansijska sredstva, te bi predstavljalo povećanje broja javnih ustanova.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika za period januar-decembar 2014. godine.

Uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti u iznosu od 2.588.372,57 KM zbrinuto je 1.864 radnika iz 18 preduzeća. Za 303 radnika, koji su se javili Fondu PIO na Јavni poziv, kroz pojedinačne uplate, omogućeno je ostvarivanje prava na starosnu penziju.

U periodu od 2004. godine do 31.12.2014.godine, Vlada Republike Srpske obezbjedila je sredstva za izmirenje obaveza za doprinose za penzijsko invalidsko osiguranje i doprinose za osiguranje od nezaposlenosti u ukupnom iznosu od 173.084.437,50 KM za socijalno zbrinjavanje 60.259 radnika iz 381 preduzeća u stečaju, te putem Јavnog poziva omogućila ostvarivanje prava na starosnu penziju za 6.283 radnika.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o stanju na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u martu 2015. godine.

Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara BiH da informiše eniteteske Vlade i Brčko Distrikt o relizaciji usvojenih zaključaka sa sastanka u Sarajevu, 11.11.2014.godine.

Vlada Republike Srpske zahtjeva da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH odmah aktivira postojeće mehanizme za zaštitu domaće proizvodnje.

Traži se od svih nadležnih tijela za spoljnotrgovinsko poslovanje, međunarodne odnose i promociju domaće proizvodnje, a posebno od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva inostranih poslova BiH, Spoljno-trgovinske komore BiH, entitetskih privrednih komora, da preduzmu odlučne mjere za izlazak na nova tržišta i bolje pozicioniranje poljoprivrednih proizvođača i prerađivača na postojećim tržištima.

Nužno je da zajednički organi BiH, Kancelarija za Veterinarstvo, Agencija za obilježavanje, Agencija za bezbjednost hrane i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preduzmu sve potrebne mjere za osposobljavanje proizvođača BiH za izvoz mlijeka u EU.

Vlada Republike Srpske zahtjeva od institucija svih nivoa, koje sprovode inspekcijski nadzor, da pojačaju rad inspekcijskih organa, prije svega na granici.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o Projektu “Vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Republici Srpskoj“.

Radi se o najbolje ocjenjenom projektu od strane Evropske investicione banke i EU u BiH. Istovremeno radi se o najsloženijem multikorisničim projektom sa velikim brojem učesnika i različitim izvorima finansiranja što zahtjeva primjenu različitih međunarodnih procedura.

Do sada Supsidijarni sporazumi o prenosu kreditnog zaduženja između Vlade Republike Srpske i opština su potpisani sa 23 opštine. Trenutno se realizuju investicije/radovi u 16 opština.

Vlada Republike Srpske se upoznala sa Informacijom o potrebi privremene odgode naplate poreskih obaveza Fudbalskom klubu ''Slavija''Istočno Sarajevo i ovlastila ministra finansija da donese rješenje kojim se ovom fudbalskom klubuodobrava privremena odgoda naplate poreskih obaveza bez obezbjeđenja poreskog duga, na period do 31.12.2015. godine.