latinica  ћирилица
03/04/2015 |  16:24 | Autor: RTRS

Snimljene završne scene dokumentarnog filma "Djeca" (VIDEO)

U Trnovu su snimljene završne scene za dokumentarni film "Djeca" koji se realizuje u produkciji Radio Televizije Republike Srpske.
Snimanje dokumentarnog filma "Djeca" - Foto: RTRS
Snimanje dokumentarnog filma "Djeca"Foto: RTRS

Ovaj film dokumentuje sudbine roditelja boraca koji su za slobodu Srpske platili najveću cijenu. U odbrambeno-otadžbinskom ratu 17 porodica je izgubilo po tri sina koji su poginuli kao pripadnici Vojske Republike Srpske, a osamnaesta porodica, porodica Bjelica izgubila je dva sina i kćerku. 

Bjelicama je protekli rat iz kuće odnio mladost sreću i ponos. Prvo je poginuo Јanko sa 21 godinu, u istoj godini gine i njegov brat Dragan sa 24 godine. Dvije godine kasnije sestra Radmila tragično gubi život. Sjećanja su ostala i nikad neće biti izbrisana.

- Vraćaju me u onaj trenutak kad su mi djeca izginula, kad mi je najteže bilo. Sad mi se ponovo vraća to sjećanje, rekao je Marinko Bjelica.

Mnoge porodice čije sudbine će biti prikazane u ovom filmu su samo dio stradanja Srba koji su branili ono najvažnije - svoju zemlju i dom. Ova priča će pokazati samo jedan segment prave istine proteklog rata.

- Veliki je značaj za porodice poginulih koji su izgubili svoje najmilije u ovom proteklom ratu, a da ne govorim koliko je značaj za Republike Srpsku i za naš narod, dodaje Bjelica.

Autor i režiser filma Denis Bojić istakao je da se nažalost pošlost ne može vratiti ili promjeniti, ali ono što sasvim sigurno da možemo uraditi je da mislimo o budućnosti.

- Ovaj film je samo jedan mali doprinos okeanskom stradanju srpskog naroda i mali podsjetnik na sve ono što je bilo iza nas, naglasio je Bojić

Film "Djeca" premijerno će biti prikazan krajem godine.