latinica  ћирилица
12/04/2015 |  08:41 | Autor: RTRS

Blagodatni oganj u hramovima Srpske (VIDEO)

Blagodatni oganj stigao je sinoć iz Јerusalima u Beograd odakle je odnesen u sve eparhije Srpske pravoslavne crkve.
Banjaluka - Vaskršnja liturgija - Foto: SRNA
Banjaluka - Vaskršnja liturgijaFoto: SRNA

Plamen je, praćen uzvicima "Hristos voskrese" brojnog sveštenstva, u zgradu aerodroma unio vladika slavonski Јovan Ćulibrk. On je podsjetio da je plamen u Srbiju došao uz blagoslov patrijarha jerusalimskog Teofila Trećeg, moskovskog i sve Rusije Kirila i srpskog Irineja, te naglasio da je to veliki blagoslov.

Govoreći o značaju Blagodatnog ognja, rekao je da je on važan da bi se sjetili da je Hristos vaskrsao u tijelu, te da je crkvena veza Srpske sa Јerusalimskom crkvom drevna i najbliskija, iako SPC u potpunosti ima blisku vezu i sa Moskvom i sa Atinom. U Hramu Svetog Save na Vračaru, u prisustvu velikog broja vjernika, patrijarh Irinej preuzeo je oganj.

Nakon što je podijelio Sveti oganj, vladika Јovan je avionom koji je obezbijedila Vlada Republike Srpske i predsjednik Srpske Milorad Dodik, krenuo prema Banjaluci. Vaskršnjim liturgijama, u pravoslavnim hramovima širom Srpske prethodio je svečani doček Blagodatnog ognja. Ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci oganj je dočekao veliki broj vjernika među kojima je bio i predsjednik Republike Srpske. Svečani doček organizovan je u Sokocu, Višegradu, Trebinju, Bijeljini i Okučanima. Јutros bi Blagodatni oganj trebao da stigne u Sabornu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevo.

Plamen sa Hristovog groba nazivaju najvećim čudom u Јerusalimu, a pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog. Iz Јerusalima su stigla i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je počela sa blagoslovom patrijarha Pavla 2006. godine. Ove godine jedan časni krst namijenjen je za manastirsku crkvu Rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu, a drugi je - hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima i biće joj predat 9. avgusta.

Sveti oganj ili plamen pali se svake Velike subote uoči Vaskrsa, kada jerusalimski patrijarh uđe u kriptu sa 33 svijeće koje simbolizuju broj godina Hristovog života. Ovom događaju, koji se smatra najvećim čudom u Svetoj zemlji, svake godine pred crkvom prisustvuju i predstavnici svih drugih vjerskih zajednica u Јerusalimu.