latinica  ћирилица
12/04/2015 |  08:51 | Autor: TANЈUG

Prvi susret Obame i Madura na samitu u Panami

Američki predsjednik Barak Obama razgovarao je prvi put sa predsjednikom Venecuele Nikolasom Madurom na Samitu Amerika u Panami i tom prilikom mu rekao da, uprkos tenzijama između njihovih zemalja, zvanični Vašington ne želi da prijeti Karakasu.

Obama i Maduro su se sinoć sastali na nekoliko minuta na marginama samita, nakon što se Maduro u obraćanju učesnicima skupa požalio na sankcije SAD protiv venecuelanskih zvaničnika, prenijela je agencija AFP.

Tokom kratkog sastanka sa Madurom, Obama je izrazio podršku mirnom dijalogu između venecuelanskih vlasti i opozicije, izjavila je portparol Bijele kuće Ketrin Vargas.

Američki lider je takođe "ponovio da mi ne želimo da prijetimo Venecueli, već da podržimo demokratiju, stabilnost i prosperitet Venecuele i čitavog regiona", rekla je Vargas.

Maduro je došao na ovaj samit na kojem učestvuju zvaničnici 35 zemalja, kako bi zatražio da Obama povuče odluku o uvođenju sankcija venecuelanskim zvaničnicima, ističući da je prikupio više od 13 miliona potpisa protiv te mjere.

"Poštujem Vas, ali Vam ne vjerujem, predsjedniče Obama", rekao je Maduro na skupu, iako američki predsjednik tada više nije bio u sali, jer je otišao na sastanak sa predsjednikom Kolumbije.

"Јa sam spreman da iskreno i sa poštovanjem razgovaram sa predsjednikom Obamom na ovu temu kad god on to želi", istakao je Maduro, dodajući da javno i privatno pokušava da zakaže razgovor sa Obamom već dvije godine, otkad je postao predsjednik Venecuele, ali njegov američki kolega "nije odgovorio ni na jednu poruku koju sam mu poslao".

Bijela kuća je prije samita pokušala da ublaži tenzije, saopštivši da ne smatra da Venecuela predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost SAD, kao što se navodi u dokumentima o uvođenju sankcija.

Obama je na Samitu Amerika prvi put razgovarao i sa kubanskim liderom Raulom Kastrom, što je istorijski sastanak zvaničnika dvije zemlje poslije više od pola vijeka i dio napora za normalizaciju odnosa Kube i SAD.