latinica  ћирилица
12/04/2015 |  14:58 | Autor: RTRS

"Petrovačka kuća" dom studentima iz Petrovca (VIDEO)

Studentima i srednjoškolcima iz manjih sredina, koji svoje školovanje nastavljaju u velikim gradovima, teško pada odlazak iz roditeljskog doma, kao i odvajanje od porodice.
Petrovačka kuća - Foto: RTRS
Petrovačka kućaFoto: RTRS

Ali, ni roditeljima nije ništa lakše. Ostaju zabrinuti kako će se njihova djeca snaći u novim sredinama i problemom, kako da im omoguće dalje školovanje. Novca nikad dovoljno. Da bi im obezbijedili sredstva samo za osnovne životne troškove, smještaj i hranu, mjesečno moraju da izdvoje više stotina maraka. A, to nimalo nije lako.

Studenti i srednjoškolci iz Petrovca, koji dalje školovanje nastavljaju u Banjaluci, ne muče muku sa krovom nad glavom. Za desetak studenata iz ove opštine, projektom "Petrovačka kuća", obezbijeđen je smještaj. Toplina doma sada im manje nedostaje, a imaju i dobre uslove za učenje. I roditelji manje brinu. Njihova djeca ne borave po hladnim i vlažnim stanovima. Lakše im je i da obezbijede potrebna finansijska sredstva. Za smještaj ne izdvajaju novac, a djeca i u stanu mogu da pripremaju obroke.

Studentkinja Јelena Јovičić kaže da je prezadovoljna smještajem. Njeno mišljenje dijeli i kolega Slobodan Kesić, jer u kući imaju sve što je potrebno studentima, a imaju dovoljno prostora za učenje, kao i kuhinju.

Članovi zavičajnog udruženja "Petrovac" na ideju o osnivanju "Petrovačke kuće" došli su s obzirom da, kako kažu, većina mladih iz Petrovca, nakon upisa na fakultet, ne uspijeva da obezbijedi smještaj u Studentskom domu. A, neki od studenata su, zbog nemogućnosti da plate privatni smještaj, morali čak i da odustanu od daljeg školovanja.

Milan Grubor iz Udruženja "Petrovac" kaže da su na ovaj način željeli da pomognu mladima koji namjeravaju da studiraju u Banjaluci, a nisu mogli da obezbijede smještaj. Ovo je projekat za studente i srednjoškolce iz opštine Petrovac.

Projekat je počeo 2013. godine, a "Petrovačka kuća" je iz godine u godinu sve je bogatija, čime opravdava svoje osnivanje.

- Ideja nam je da sa ostalim zavičajnim udruđenjima koji pokrivaju naše oštine i u Federaciji - Sanski Most, Drvar, Grahovo i Glamoč napravimo u doglednom periodu za godinu – dvije, takozvanu Krajišku kuću čime bi bio riješen problem smještaja studenata. Zajedničkim sredstvima objedinili bismo sve te opštine - kaže Grubor.

Osim, dobrih uslova, boravak u kući je i veliko finansijsko olakšanje studentima. Stanari ove kuće plaćaju tek desetak maraka mjesečno za dio režija, a stanarinu plaća Udruženje.

Zavičajno udruženje "Petrovac" postoji od 2006. godine. Finansira se uglavnom donacijama. U narednom periodu, planiraju širenje smještajnih kapaciteta u "Petrovačkoj kući" i dodatno smanjenje finansijskih izdvajanja, a nastojaće da stanarima omoguće i besplatne obroke.