latinica  ћирилица
14/04/2015 |  11:47 | Autor: SRNA

Savčić: Zaustaviti selektivnu pravdu Suda i Tužilaštva BiH

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da Sud i Tužilaštvo BiH treba dosljedno i jednako da primjenjuju zakone, a ne da provode selektivnu pravdu.
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS

"Insistiramo na dosljednoj primjeni prava, odnosno Krivičnog zakona bivše SFRЈ kada je u pitanju procesuiranje krivičnih đela ratnih zločina. Primjenom Krivičnog zakona BiH samo u slučajevima osumnjičenih Srba vrši se selektivna pravda i diskriminacija", rekao je Savčić.

On je istakao da su potrebne i izmjene Krivičnog zakona BiH, Zakona o krivičnom postupku i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija da bi bili usklađeni sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

"Rane nastale ratom produbljuju se zbog nepravde Suda i Tužilaštva BiH, i to mora da bude zaustavljeno", dodao je Savčić.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi sutra da razmatra izvještaj Odbora za bezbjednost i Odbora za boračko - invalidsku zaštitu o održanoj zajedničkoj tematskoj "Rad Tužilaštva i Suda BiH i drugih institucija po pitanju procesuiranja ratnih zločina" u kome se navodi da ove institucije generišu mržnju i netrpeljivost, te da ne doprinose suživotu i pomirenju u BiH.