latinica  ћирилица
14/04/2015 |  12:04 | Autor: TANЈUG

Grčka negirala spekulacije FT-a da će bankrotirati

Grčka vlada negirala je spekulacije britanskog lista Fajnenšel tajmsa da se zvanična Atina priprema za proglašenje bankrota ako do kraja aprila ne postigne dogovor sa međunarodnim kreditorima, javlja Rojters.
Grčka zastava - Foto: arhiv
Grčka zastavaFoto: arhiv

"Grčka se ne sprema za bilo kakav bankrot. Pregovori sa kreditorima napreduju brzo u pravcu uzajamno povoljnog rješenja", prenio je Rojters, citirajući izvor iz kancelarije grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

U svom jučerašnjem izdanju, londonski FT je naveo da je vlada u Atini, koja ubrzano ostaje bez novca za isplate penzija i plata državnim službenicima, odlučila da Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) ne vrati 2,5 milijardi evra u maju i junu u slučaju da ne postigne dogovor sa kreditorima.

"Došli smo do kraja puta. Ako Evropljani ne budu dali novac doći će do bankrota", rekao je britanskom listu jedan vladin zvaničnik iz Atine.

Proglašenje bankrota, pet godina nakon dobijanja prve tranše finansijske pomoći od 245 milijardi evra, biće šok bez presedana za evrozonu, navodi britanski dnevnik. Međutim, FT navodi i da bi upozorenje grčke vlade da se sprema bankrot moglo da predstavlja taktiku s ciljem da se izvuku maksimalno povoljni uslovi za sporazum sa međunarodnim kreditorima.

Objavljivanje bankrota Grčke bi, u kratkoročnoj perspektivi, dovelo do obustavljanja vanredne finansijske pomoći Evropske centralne banke za likvidnost grčkom finansijskom sektoru, do zatvaranja grčkih banaka, i povećanja ekonomske nestabilnosti u zemlji.