latinica  ћирилица
14/04/2015 |  12:51 | Autor: Sportski žurnal

Bertomeu: Pobjedniku Evrolige milion evra

Izvršni direktor Evrolige Đordi Betomeu, nema namjeru da podigne belu zastavu u ratu sa FIBA.

Naprotiv, krenuo je u rat do istrebljenja, kontru uslovljavanju reprezentacija daje materijalnom ponudom klubovima, prenosi Sportski žurnal.

Šuška se da je klubovima na sastanku održanom prije par dana za vjernost takmičenju koje vodi ponudio ove uslove već za sljedeću sezonu:

- svaka pobjeda bi donosila 40.000 evra (sada 7.000)

- finalista bi zaradio 400.000 evra

- šampion 1.000.000 evra

Nije poznato da li se ta ponuda odnosi na sve faze ili samo na TOP 16 i plej-of. Pitanje na koje niko za sada nema odgovor je odakle Bertomeu sada ima nagradni fond od par miliona evra, odnosno zašto je odriješio kesu tek onda kad mu je FIBA priprijetila.

Od sponzora ima sedam miliona evra prihoda, a sa ovim budžetom rashodi bi značajno porasli.

Kako se nezvanično saznaje od sezone 2016/17 Bertomeuova liga bi imala samo 16 timova. Sigurno ih je navodno 11, koliko je i prisustvovalo sastanku: CSKA, Makabi, Armani, Barselona, Real, Vitorija, Malaga, Panatinaikos, Olimpijakos, Fenerbahče i Efes.

Njima je prezentovao da bi bilo još pet dodatnih pozivnica, što se prevodi da bi po jedno mjesto bi dobili Njemačka, Francuska, Litvanija (Žalgiris), ABA liga i Evrokup.

Zanimljivo je da ne bi bilo grupa, već bi svaki tim igrao po 30 utakmica, poslije čega bi slijedio plej-of.

Zamisao je da se utakmice igraju utorkom i petkom, dok je klubovima ostavljena mogućnost da, ukoliko žele, nedjeljom igraju mečeve domaćeg šampionata.

Očigledno je da bi se ovo izuzetno negativno reflektovalo ne samo na klubove u svim zemljama bivše Јugoslavije.