latinica  ћирилица
17/04/2015 |  20:31 | Autor: SRNA

K. Dubica: Sutra Memorijalna akademija jasenovačkim žrtvama

U Kozarskoj Dubici sutra će biti održana Memorijalna akademija povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Donja Gradina, "Topola užasa" - Foto: RTRS
Donja Gradina, "Topola užasa"Foto: RTRS

Početak Memorijalne akademije zakazan je za 19.00 časova u Domu kulture u Kozarskoj Dubici. Na akademiji će biti izveden umjetnički performans "Smrtimice životom".

Memorijalna akademija, kojoj će prisustvovati ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, počeće minutom ćutanja za sve nevino ubijene Srbe, Јevreje i Rome u logoru Јasenovac, koji je osnovala Nezavisna Država Hrvatska /NDH/.

U Spomen-području Donja Gradina, na području opštine Kozarska Dubica, u nedjelju, 19. aprila, biće služen parastos žrtvama ustaškog zločina genocida povodom obilježavanja 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Јasenovcu.

U Donjoj Gradini i zloglasnom ustaškom logoru Јasenovac stradalo je više od 800.000 nevinih žrtava, isključivo zbog toga što su bili Srbi, Јevreji, Romi ili antifašisti.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje ovih naroda zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Kozarska Dubica je u Evropi drugi grad po broju stradalih stanovnika u Drugom svjetskom ratu i prostor koji je najviše stradao na teritoriji bivše Јugoslavije u tom periodu.

Ta opština izgubila je više od 18.000 stanovnika, što je više od 52 odsto ukupnog prijeratnog stanovništva i taj broj nakada nije vraćen.

Organizacionim odborom za pripremu Memorijalne akademije predsjedava načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro.

Organizacioni odbor čine i predstavnici opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, Spomen-područja "Donja Gradina", Centra za informisanje i kulturu" i Dramskog studija "Artist", koji je pripremio scenario i program memorijalne akademije.