latinica  ћирилица
27/04/2015 |  14:13 | Autor: SRNA

Dan prve baletske škole u Banjaluci

Prva baletska škola Banjaluka obilježiće Dan škole 29. aprila, koji je ujedno i Međunarodni dan plesa.
Banjaluka: Prva baletska škola - Foto: SRNA
Banjaluka: Prva baletska školaFoto: SRNA

Predsjednik školskog odbora Prve baletske škole Banjaluka Tihomir Stefanović rekao je da je obilježavanje dana ove jedinstvene obrazovno-vaspitne ustanove već počelo nastupom banjalučkih balerina u Parku "Petar Kočić" u subotu i nedjelju, gdje su predstavljeni klasični i moderni balet.

Stefanović je naveo da će u srijedu, 29. aprila, od 11.00 do 12.00 časova biti organizovan i Dan otvorenih vrata, kada će svi zainteresovani u prostorijama Prve baletske škole moći vidjeti kako se radi u toj ustanovi.

On je istakao da će kruna obilježavanja Dana škole biti večernji koncert u Narodnom pozorištu Republike Srpske, koji će biti prvi nastup ovih mladih balerina.

Stefanović je istakao da je Prva baletska škola počela sa radom u septembru 2014. godine, te će uskoro prvu školsku godinu završiti 22 balerine, nakon čega će početi prijemni ispit za novu školsku godinu.

"Na prijemnim ispitima se provjerava fleksibilnost, plesnost, sluh i ritam, tako da svi oni koji su zainteresovani za ovu školu ne moraju pripremati neke zahtjevne tačke", rekao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, ciljna grupa za upis u Prvu baletsku školu je od pet do 10 godina, s tim što ima i izuzetaka kod onih kod kojih se primijeti izuzetan talenat.

Primabalerina Dijana Kozarski, koja je nastavnica klasičnog baleta u Prvoj baletskoj školi Banjaluka i profesor na akademiji primijenjenih umjetnosti u Novom Sadu, smatra da Banjaluka treba da ima kulturnu scenu koja će biti jedinstvo raznih vrsta umjetničkog izraza.

"Treba što više razmišljati u tom smeru, jer bi se time dao prostor ljudima koji se školuju i koji dokazuju svoja umeća, znanja i talenat. Da se prikažu u sredini iz koje potiču i da jednostavno imaju svoj umetnički identitet, koji treba da bude prepoznatljiv", istakla je Kozarski.

Ona je navela da je za ostvarenje tih ciljeva potrebna podrška cijele društvene zajednice. "Kvalitet je jedino merilo u umetnosti, jer je ona javna i ne možete je prevariti. Gledalac bira šta želi gledati i šta je to što njega ispunjava", rekla je Kozarski.

Pva baletska škola Banjaluka dobila je podršku kompanije "M:tel", koja na taj način potvrđuje svoju društvenu odgovornost, a istovremeno pruža i podršku mladim ljudima i promociji zdravog načina života, rekla je portparol Kompanije "M:tel" Milica Stojaković.