latinica  ћирилица
27/04/2015 |  16:03 | Autor: SRNA

Borba za veći obuhvat i kvalitetan rad sa djecom

Novi zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj donosi niz suštinskih izmjena u odnosu na zakon iz 2008. godine, među kojim je i pitanje formiranje ekonomske cijene boravka djece u vrtićima, izjavila je načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Nataša Cvijanović.
Bijeljina: Predškolsko obrazovanje - javna rasprava - Foto: SRNA
Bijeljina: Predškolsko obrazovanje - javna raspravaFoto: SRNA

Na javnoj raspravi, koja je održana u Gradskoj upravi Bijeljine, Cvijanovićeva je rekla da se nastoji ujednačiti barem procenat od 20 ili 30 odsto od ukupne ekonomske cijene boravka djeteta u vrtiću, koji treba da bude isti za roditelje u svakoj lokalnoj zajednici.

Kao značajne novosti ona je navela uvođenje normativa za ishranu djece u predškolskim ustanovama, oblast stručnog usavršavanja i napredovanja vaspitno obrazovnih radnika i organizovanje vježbaonica za studente vaspitače, koje nije bilo ranije regulisano.

- Novim zakonom detaljnije je razrađen i program pripreme djece u godini pred polazak u školu koji je zadnjih pet godina, otkad Vlada Republike Srpske finansira taj program, on bio realizovan na različite načine, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, bitna izmjena je da privatne predškolske ustanove više neće imati obavezu formiranja upravnog odbora, kao do sada.

U razgovoru sa novinarima Cvijanovićeva je rekla da obuhvat djece u vrtićima od 14,5 odsto u Republici Srpskoj nije zadovoljavajući i da je oko 7.000 mališana uključeno u neke od oblika organizoanog rada sa njima, što je malo.

Ona je istakla da je taj obuhvat i veći u nekim sredinama, ali da 20 opština u Srpskoj uopšte nema predškolske ustanove.

- Činjenica je da se kroz program pripreme djece u godini pred polazak u školu pokušava povećati obuhvat djece, što se i dešava, pa je taj procenat zadnjih pet godina već od 25 do 45 odsto, zaključila je Cvijanovićeva.

Nacrt Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju usvojen je u Narodnoj skupštini Republike Srpske 15. aprila i u toku su javne rasprave koje će biti održaneu sedam lokalnih zajednica.