latinica  ћирилица
27/04/2015 |  16:37 | Autor: SRNA

Zvizdić-Pake: Delegacija EU će pomoći u svim pitanjima

Direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Žan-Erik Pake rekao je da će Delegacija EU pomoći BiH u svim pitanjima koja treba da ubrzaju put ka EU.

Pake je u razgovoru s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem pozdravio dogovore koji su postignuti na nedavno održanom sastanku u Briselu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

On je najavio da će evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Јohanes Han početkom maja boraviti u dvodnevnoj posjeti BiH, tokom koje će održati niz sastanaka o pitanjima koja su važna za plan reformi.

Sagovornici su razgovarali i o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te naglasili da će se poštovati interesi svih strana.

Zvizdić je rekao da su evropske integracije, jačanje ekonomije i vladavina prava prioriteti Savjeta ministara BiH.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu iz BiH prema Briselu ići sve više pozitivnih vijesti.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je rekao da će BiH u narednom periodu biti posvećena usvajanju akata za daljnji napredak ka EU integracijama.

Sastanku su prisustvovali i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Zvizdić- Јagland: Podrška jačanju ekonomije

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Јaglandom koji je izrazio podršku jačanju ekonomije i ekonomskog rasta BiH.

- Fokus ćemo staviti na ekonomska pitanja i u narednom periodu, zajedno sa entitetima ćemo donijeti program ekonomskih reformi kojima ćemo poboljšati ambijent za razvoj preduzetništva, rekao je Zvizdić.

Sagovornici su se saglasili, takođe, da je borba protiv kriminala i terorizma jedan od najvećih prioriteta na putu BiH ka EU, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Јagland je upoznat sa prioritetima rada Savjeta ministara BiH, a to su prije svih, ispunjavanje zahtjeva na putu ka EU, jačanje ekonomije, vladavina prava, unutrašnja i spoljna stabilnost.

Zvizdić je rekao da je Savjet ministara BiH već usvojio na desetine materijala koji su u vezi sa evropskim integracijama.

On je izrazio zadovoljstvo što će BiH preuzeti predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope.

- Predsjedavanje Savjetom Evrope shvatamo kao veliku čast, ali i kao veliku odgovornost i učinićemo sve da bi naše predsjedavanje proteklo na najbolji mogući način, rekao je Zvizdić.

On je upoznao generalnog sekretara sa glavnim prioritetima predsjedavanja i istakao značaj susjedske politike Savjeta Evrope, te rekao da BiH planira konferenciju o temi "Susjedska politika Savjeta Evrope" koja će biti interes kako BiH, tako i regiona i Evrope.