latinica  ћирилица
27/04/2015 |  18:18 | Autor: SRNA

Sarajevo: Proglašena epidemija trovanja hranom (VIDEO)

Na području Kantona Sarajevo danas je proglašena epidemija trovanja hranom, nakon što je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregledano 193 djece sa ovim simptomima, od kojih je hospitaliziovano 51.

Epidemija je proglašena u skladu sa odrebama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, uz prethodnu saglasnost federalnog resornog ministarstva, te stručnog mišljenja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajeva.

Iz Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo saopšteno je da će prestanak epidemije proglasiti resorni ministar na osnovu epidemiološke situacije.

Portparol federalnog Ministarstva zdravstva Zlatan Peršić potvrdio je da je tokom dana data saglasnost za proglašenje epidemije na području Kantona Sarajevo na osnovu odluka nadležnih kantonalnih ministarstva.

Zahtjev za proglašenje epidemije trovanja hranom je obrazložen činjenicama da je do danas na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregledano 193 djece sa simptomima trovanja hranom, od čega je 51 hospitalizovano.

Šef Službe za odnose sa javnošću Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Azra Dedajić rekla je da je zdravstveno stanje oboljele djece stabilno i da su ona pod stalnim ljekarskim nadzorom.