latinica  ћирилица
27/04/2015 |  20:39 | Autor: SRNA

Poljski motociklisti pružili podršku "Noćnim vukovima"

Blizu 60 poljskih motociklista iz Katina blokiralo je poljski-bjeloruski granični prelaz Terespol u znak protesta zbog odluke Varšave da zabrani ulazak u Poljsku članovima ruskog moto-kluba "Noćni vukovi" koji putuju iz Moskve za Berlin povodom obilježavanja Dana pobjede.
Ruski bajkeri - Foto: AP
Ruski bajkeriFoto: AP

- Ako graničari ne dozvole ulazak ruskim motoristima, mi ćemo ići njihovom trasom, upalićemo svijeće i položiti cvijeće, kao što su oni planirali - izjavio je Viktor Vegržin, predsjednik moto-kluba iz Katina.

Poljska televizija emitovla je direktan prenos sa graničnog prelaza u Terespolu.

Njemački graničari spriječiće ulazak "Noćnih vukova" u zemlju, jer su im vize za ulazak poništene, saopštili su vladini zvaničnici.

- Iako među ruskim motociklistima, koji se nalaze na "crnoj listi" SAD zbog učešća u pripajanju Krima Rusiji, ima onih koji su dobili vize za ulazak u Njemačku, ona će im biti poništena na granici ukoliko pokušaju da uđu u zemlju - rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer.

Šefer je rekao da postoji legalna procedura po kojoj izdate vize mogu biti poništene tako da je moguće zabraniti ulazak u zemlju osobama koje već imaju vize.

Ruski motociklisti iz kluba "Noćni vukovi" 25. aprila počeli su putovanje od Moskve ka Berlinu tokom kojeg su planirali da prođu kroz Minsk, Brest, Vroclav, Brno, Bratislavu, Beč, Minhen i Prag prije nego što 9. maja stignu u Berlin.

Tokom putovanja motociklisti su planirali da polože cvijeće na grobove i spomenike sovjetskim vojnicima u Evropi.