latinica  ћирилица
28/04/2015 |  10:22 | Autor: SRNA

Reagovanja zvaničnika na teroristički napad u Zvorniku

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je da akt terorizma u Zvorniku, nažalost, pokazuje da terorizam kao savremena bolest čovječanstva u BiH ulazi u akutnu fazu.
Napad na policijsku stanicu u Zvorniku - Foto: TANЈUG
Napad na policijsku stanicu u ZvornikuFoto: TANЈUG

"Kao i svaka maligna bolest u metastazi, zahtijeva mnogo složeniju i komplikovaniju terapiju i procedure. Da bi se one primijenile, na to saglasnost mora dati i sam pacijent. Bojim se da ovim i inim slučajevima BiH u ulozi pacijenta neće dozvoliti primjenu kombinovane terapije, nego će unutrašnjom neiskrenošću i pogrešnom terapijom i dalje podsticati razvoj te opake bolesti", rekao je Špirić.

Ocijenivši da bi bilo dobro da Zvornik ostane usamljen i izolovan slučaj, on je podsjetio da već dugo upozorava da je BiH, od Dejtona do danas, poligon za projekte izvan nje.

On je dodao da mu se čini da BiH ulazi u fazu kada će dirigovani terorizam biti ulazna karta u novo prekrajanje granica u globalnom smislu.

"Pravo je pitanje za sve nas gdje smo mi tu? Kada budemo imali odgovor na to pitanje sve smo bliži rješenju", zaključio je Špirić.

ЈERKOVIĆ: SLUČAЈ RASVIЈETLITI U ŠTO KRAĆEM ROKU

Potpredsjednik Republike Srpske Јosip Јerković oštro je osudio napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, te izrazio očekivanje da će ovaj slučaj u što kraćem roku biti rasvijetljen do kraja.

Јerković je uputio saučešće porodici ubijenog policajca Dragana Đurića, a ranjenim policajcima Željku Gajiću i Stevi Milovanoviću želi brz oporavak, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Republike Srpske.

SAVEZ LOGORAŠA: NAPAD NA USTAVNI POLOŽAЈ SRPSKE

Savez logoraša Republike Srpske najoštrije je osudio teroristički akt u Zvorniku, ocijenivši da je to konačan dokaz da u BiH potpuno nesmetano djeluju grupacije usmjerene na destabilizaciju institucija Srpske, njenog ustavnog položaja i nadležnosti.

"Od svih institucija Republike Srpske zahtijevamo da se hitno pristupi izgradnji vlastitih i efikasnih obavještajno-bezbjednosnih sistema i mehanizama koji će biti u mogućnosti da blagovremeno uočavaju, prate i otklanjaju sve prijetnje za opštu bezbjednost građana i institucija Srpske i njihove imovine", saopšteno je iz Saveza logoraša Republike Srpske.

SDA: PUNA PODRŠKA RADU POLICIЈSKIH STRUKTURA

Stranka demokratske akcije najoštrije je osudila napad na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je poginuo jedan, a ranjena dva policajca. U saopštenju SDA navodi se da posebno zabrinjava činjenica da je napad izvršen na nevine čuvare reda i bezbjednosti.

"SDA daje punu podršku radu i međusobnoj saradnji svih policijskih agencija koje djeluju u BiH. Zahtijevamo od nadležnih institucija hitno i profesionalno provođenje istrage koja će rezultirati otkrivanjem motiva ovog bezumnog čina", navodi se u saopštenju.

SDA izražava duboko saučešće porodici i kolegama stradalog policajca, a ranjenima želi da se što prije oporave i vrate obavljanju svog časnog posla.

SDA poziva sve građane BiH na mir, uzdržanost i toleranciju od svega što bi dodatno moglo zakomplikovati ovu situaciju i dovesti do podizanja neželjenih tenzija.

ĐOKIĆ: BEZBЈEDNOSNE STRUKTURE U BiH NISU DOVOLjNO FUNKCIONALNE

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić najoštrije je osudio teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku i zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da hitno pronađe i pohapsi nalogodavce i inspiratore ovog zločina.

"Bezbjednosne i obavještajne strukture na nivou BiH do sada se nisu pokazale kao dovoljno funkcionalne i operativne, zbog čega tražimo od MUP-a Republike Srpske da aktivno učestvuje u istrazi i rasvijetli motive ovog napada", rekao je Đokić.

On je istakao da pucanj u instituciju Republike Srpske uz ratni poklič, predstavlja pucanj u mir i suživot ne samo u Zvorniku i Republici Srpskoj, već i u cijeloj BiH, zbog čega je potrebno da svi daju svoj doprinos da se smanji strah i napetost u zemlji.

"Vjerski fanatizam i terorizam su problemi na koje jasan odgovor moraju da daju sve institucije u BiH", rekao je Đokić i zaključio da Republika Srpska garantuje ravnopravnost svim narodima, ali da neće i ne smije da toleriše ovakve pojave.

SNS: POLITIČKI AKTERI DA SE UZDRŽE OD ZAKLjUČAKA

Stranka Napredna Srpska /SNS/ pozvala je političke aktere u Federaciji BiH i Republici Srpskoj da se uzdrže od bilo kakvih definicija i zaključaka u vezi sa napadom na policijsku stanicu u Zvorniku i da prepuste nadležnim organima - policiji i tužilaštvu, da neometano završe istragu.

"Porodici ubijenoga policajca Dragana Đurića izjavljujemo izraze našeg najdubljeg saosjećanja, a ranjenim policajcima Željku Gajiću i Stevi Milovanoviću želimo brzi oporavak", saopšteno je iz SNS-a.

SDP: PUCNjEVI U SUŽIVOT I USPOSTAVLjANjE MIRA

U SDP-u BiH najoštrije osuđuju gnusan teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je jedan policajac poginuo, a dva su ranjena, ističući da su to pucnjevi u BiH, suživot i uspostavljanje mira.

"Nema sumnje da je ovo bio direktan napad na BiH, sve njene ustanove i institucije, te svakog građanina BiH", ističe se u saopštenju SDP-a i dodaje da od istražnih i organa gonjenja očekuju da što prije otkriju eventualne nalogodavce i ko zapravo stoji iza ovog terorističkog čina.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić poručio je da se, bez obzira na motive, ovakvo nasilje ne može nikako opravdati.

RADONČIĆ: USMЈERITI SE U BORBU PROTIV RADIKALIZMA I TERORIZMA

Predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH, Fahrudin Radončić osudio je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, ističući da se treba usmjeriti u borbu protiv radikalizma i terorizma.

"Već treći put imamo tako nešto u BiH, slično je bilo sa napadom na policijsku stanicu u Bugojnu, desio se i napad na Ambasadu SAD, očigledno je da se bezbjednosno-obavještajna i tužilačka struktura, energija i ogromni novci koje daju poreski obaveznici treba da usmjere u borbu protiv radikalizma i terorizma", rekao je Radončić, raniji ministar bezbjednosti BiH.

Prema njegovom mišljenju, napokon u BiH pojedini tužioci treba da prestanu da se prvenstveno, isključivo i opsesivno bave montiranjem političkih slučajeva čime troše stotine hiljada radnih časova obavještajaca i policajaca.

"Treba da se okrenu svom osnovnom poslu - zaštiti građana", istakao je Radončić.

NOVALIĆ: U ZVORNIKU NAPAD NA BiH I SVE GRAĐANE

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić oštro je osudio napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, pri čemu je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena, ističući da ovaj bezumni čin predstavlja i direktni napad na BiH i sve njene građane.

Novalić je, u ime federalne Vlade i u svoje ime, izrazio iskreno i duboko saučešće porodici ubijenog policajca Dragana Đurića, a njegovim ranjenim kolegama Stevi Milovanoviću i Željku Gajiću zaželio brz i uspješan oporavak.

"Ovo je i pokazatelj da sve institucije na svim nivoima vlasti u BiH, a posebno bezbjednosne strukture, moraju djelovati koordinisano i krajnje profesionalno, kako bi bilo spriječeno ponavljanje ovakvih nemilih dešavanja", navodi se u saopštenju premijera Novalića.

VLADA DISTRIKTA OSUDILA NAPAD U ZVORNIKU

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić izjavio je da Vlada distrikta osuđuje napad na Stanicu javne bezbjednosti u Zvorniku, te poručio da ovaj napad ne treba da utiče na stvaranje međunacionalnog i bilo kakvog nepovjerenja na području BiH, pa i te lokalne zajednice.

"Bitno je da stanovnici Brčko distrikta ovaj nemili događaj ne dožive kao prijetnju jednog naroda drugom, ali i da se iz svega ovoga izvuče pouka kako bi se u korijenu spriječile takve neprijatnosti", rekao je Domić.

Prema njegovoj ocjeni, napad na policijsku stanicu u Zvorniku i ubistvo jednog policajca treba da okvalifikuju stručnjaci iz te oblasti, mada je, kako je napomenuo, nesporno da u svemu što se dogodilo ima elemenata terorističkog čina.

Šef Policije Brčko distrikta Goran Pisić rekao je da su nadležne policijske službe u distriktu u stalnoj komunikaciji s bezbjednosnim agencijama u BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

AMBASADA SAD OSUDILA TERORISTIČKI NAPAD U ZVORNIKU

Ambasada SAD u BiH osudila je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, te pozvala sve nadležne agencije da provedu detaljnu i profesionalnu istragu i ukazala da je od ogromnog značaja da se ova situacija ne politizuje i da se svi politički lideri uzdrže od zapaljive i nekorisne retorike.

"Izražavamo najiskrenije saučešće porodici poginulog policajca Dragana Đurića, i saosjećamo sa policajcima koji su povrijeđeni tokom obavljanja dužnosti, te sa ostalim zaposlenim u policijskoj stanici u Zvorniku i svim građanima ovog grada", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Ambasada SAD u potpunosti podržava vlasti BiH u njihovim aktivnostima u borbi protiv terorizma i drugih prijetnji bezbjednosti, dok istovremeno rade na održavanju javnog reda i pružanja zaštite građanima.