latinica  ћирилица
08/05/2024 |  19:15 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Tadić: Tromp glasno izgovara ono što bi neprijatelji Srpske da prećute

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je da nekadašnji vođa istraživačkog tima Haškog tužilaštva Nevenka Tromp glasno izgovara ono što bi neprijatelji Republike Srpske htjeli da se prećuti dok se ne progura sporna rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

Povodom izjave Trompove da bi nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici BiH mogla da pokrene postupak o ukidanju Republike Srpske, Tadić je za Srnu rekao da to samo govori da takvi nikada nisu prihvatili Dejtonski mirovni sporazum, a ni mir koji je na osnovu njega uspostavljen.

- Ako Nevenka Tromp ima namjeru da nešto ukida zbog nekih zločina iz prošlosti onda mislim da bi prvo bio red da krene od Njemačke, Turske, Italije, posebno njene Hrvatske, BiH, Austrije i desetina i stotina drugih država čije su neke politike dovele do masovnih zločina u prošlosti - naglasio je Tadić.

Da njih nije bilo, dodaje Tadić, na ovim prostorima ne bi bilo ratova koje su oni donijeli sa sobom, pa samim tim ne bi bilo ni bilo kakvih zločina.

Nekadašnji vođa istraživačkog tima Haškog tužilaštva Nevenka Tromp rekla je da bi nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN BiH mogla da pokrene postupak o ukidanju Republike Srpske.

Ona je navela da je to moguće u povoljnim političkim uslovima međunarodne zajednice i samo uz proaktivnu spremnost Sarajeva da pokrene ovaj postupak na osnovu presude Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. godine.