latinica  ћирилица
28/04/2015 |  11:07 | Autor: SRNA

Ćeranić: Agencije BiH ne vladaju situacijom na terenu

Teroristički napad u Zvorniku pokazuje da agencije za provođenje zakona na nivou BiH očigledno ne vladaju situacijom na terenu, iz čega proizlazi potreba Republike Srpske da sama preduzima mjere zaštite ustavnog poretka i suoči se sa svim bezbjednosnim prijetnjama, ocijenio je stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.
Predrag Ćeranić - Foto: POLITIKA
Predrag ĆeranićFoto: POLITIKA

Agencije za provođenje zakona su sasvim pogrešno koncipirale strategiju borbe protiv terorizma, jer se, kaže Ćeranić, previše energije troši na bilježenje ratnika koji se vraćaju sa sirijskog ratišta.

- SIPA BiH i Obavještajno–bezbjednosna agencija su se jednostavno pretvorile u brojač protoka ljudi koji odlaze i dolaze sa sirijskog ratišta, koji se jedino pozovu na informativni razgovor i nakon toga puste - naveo je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, sasvim je zanemarena indoktrinacija mladih, jer su misionari, poput Bilala Bosnića, već uradili značajan dio tog posla.

- Ključ je u onome ko upravlja tim mladima i aktivira ih po potrebi, odnosno onom ko je nabavio oružje i usadio ideju da se terorizmom mogu riješiti neki politički ili geopolitički problemi u BiH - rekao je Ćeranić.

On je dodao da se Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH ne bavi zaštitom ustavnog poretka, jer bi se inače bavila i zaštitom Repubike Srpske.

- Zbot toga proizilazi potreba da Republika Srpska sama preduzima određene mjere u smislu zaštite ustavnog poretka i da se sukobi sa svim bezbjednosnim prijetnjama koje su danas realnost - poručio je Ćeranić.

On je podsjetio na činjenicu da je samo najava formiranja Uprave za borbu protiv terorizma u MUP Republike Srpske u dijelu političke i medijske javnosti izazvala vrlo loše reakcije.

- Nažalost, ovaj tragični događaj pokazuje da je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, koji je to najavio, bio vizionar u tom pogledu, ali pokazuje i nezreo pristup bezbjednosnim problemima sa kojima je suočena Republika Srpska i BiH - rekao je Ćeranić.