latinica  ћирилица
28/04/2015 |  11:49 | Autor: Večernje novosti

U BiH dvije trećine hrane genetski modifikovano!?

Alarmantni podaci Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine o tome šta jedemo. Dvije trećine hrane je genetski modifikovano

Iako protivno zakonima BiH koji nalažu da je proizvodnja i uvoz genetski modifikovane hrane zabranjen, donedavna istraživanja Agencije za sigurnost hrane BiH pokazala su da od 100 ispitanih proizvoda, čak 67 odsto sadrži genetski modifikovani materijal, rekla je Duška Kudra iz Centra za životnu sredinu.

Iz ovog centra su, prema njenim riječima, u više navrata slali određene proizvode na analizu u Poljoprivredni institut u Banjaluci, ali nijednom do sada nisu uspjeli da dođu do potvrde da se u nekom od tih proizvoda nalazi genetski modifikovan materijal.

- Ovo istraživanje Agencije nas je zabrinulo i poljuljalo u razmišljanjima i zato planiramo da napravimo  sveobuhvatniju akciju, poslije koje bismo ubrzo javnost obavijestili o rezultatima našeg istraživanja - kaže Kudra.

Ona podsjeća da su iz Centra za životnu sredinu, nakon prošlogodišnjih majskih poplava, tražili zvaničnu informaciju od inspekcija i u Republici Srpskoj i u FBiH da li se među donacijama sjemena za poplavljena područja nalaze i donacije firme "Monsanto", jednog od vodećih svjetskih proizvođača GMO. Dobili su odgovor da nije bilo uvoza "Monsantovih" donacija.

U Centru navode da su i institucije u BiH prilično pasivne i neobaviješteni o tome kakvu hranu jedemo.

- Građani nemaju uvida u to šta jedu. Mi smo pokušavali da utičemo na to da se na hranu koja sadrži GMO stavi jasna oznaka da se radi o GMO hrani, pa oni koji žele mogu da jedu, a oni koji ne žele, mora barem da im bude stavljeno do znanja da se u toj hrani nalaze GMO - ističe Kudra.

Pokušaji "Novosti" da dođu u kontakt s odgovornima Agencije za sigurnost hrane BiH nisu urodili plodom. Na mejl nije bilo odgovora.

I predsjedniku Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS Vladimiru Usorcu poznata su istraživanja koja su rađena i koja su pokazala prisustvo genetski modifikovanog materijala. Prema njegovim saznanjima, čak dvije trećine proizvoda sadrži GMO!

- Problem jeste to što se rezultati ovih kontrola ne objavljuju. Јednim dijelom, vjerovatno, da se narod ne bi uplašio, a dijelom i da se zaštite razni uvoznici te hrane, a poznato je da su najveći proizvođači GM hrane SAD, Argentina i Brazil - kaže Usorac za "Novosti".

On upozorava da se moraju preduzeti određene mjere i izvršiti rigoroznije kontrole, a o svemu obavijestiti javnost.