latinica  ћирилица
08/05/2024 |  10:49 ⇒ 14:19 | Autor: RTRS

Minić i Rogožnik potpisali memorandum; Važan dokument za jačanje saradnje sa Bjelorusijom (VIDEO)

Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede danas su u Banjaluci potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i ministar industrije Bjelorusije Aleksandar Rogožnik.
Potpisan memorandum - Foto: RTRS
Potpisan memorandumFoto: RTRS

Ovaj memorandum potpisan je na tri godine, a odnosi se na podržavanje uvođenja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Takođe ovaj memorandum odnosi se na nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, za šta će Republika Srpska poljoprivrednicima pružiti podršku u vidu subvencije u iznosu do 60 odsto.

Ragožnik je istakao da je potpisivanje memoranduma početak velikog puta ka saradnji.

- Zahvalan sam Dodiku, potpisan memorandum je veliki početak, omogućeno je prisustvo naših proizvoda. Sljedeći korak je namjera da se pristupi zajedničkom projektu sa brendom koji se dogovorimo, tehnika koju smo potpisali biće potpuno obezbijeđena, razmazramo mogućnost proizvodnje u Srpskoj, a to znači stvaranje radnih mjesta, izvoz tih proizvoda u druge zemlje - istakao je Ragožnik.

- Danas je potpisan važan dokument u oblasti poljoprivrede. To je početak, imamo puno zajedničkog za saradnju, imate prijatelje u Bjelorusiji, a mi se ovdje osjećamo kao kod kuće - dodao je ambasador Bjelorusije u BiH Vladimir Ulahovič.

Minić je istakao da realizacija dogovora Dodika i Lukašenka podrazumijevala memorandum.

- Na osnovu memoranduma naši proizvođači će moći kupiti traktore Belarus, gdje će Vlada učestvovati 60 odsto, a proizvođači 40 odsto. Pet miliona evra fond. Dogovorena je mreža distribucije, servisa, rezervnih dijelova. Bjelorusija je partner koji pruža mnogo mogućnost - poručio je Minić.

U delegaciji Bjelorusije su i počasni konzuli Bjelorusije u Srbiji i BiH Dragoljub Švonja i Nedeljko Elek, kao i predstavnici bjeloruskih firmi.