latinica  ћирилица
28/04/2015 |  12:49 | Autor: SRNA

Delegacija Granične policije BiH na konferenciji u Budvi

Delegacija Granične policije BiH, predvođena direktorom Zoranom Galićem, danas i sutra u Budvi učestvuje na završnoj konferenciji projekta "Izgradnja kapaciteta i jačanje saradnje među agencijama za provođenje zakona Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije".
Budva: Konferencija granične policije - Foto: SRNA
Budva: Konferencija granične policijeFoto: SRNA

Najznačajnija aktivnost ovog projekta, koji je finansijski podržao Razvojni fond Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, za Graničnu policiju BiH predstavlja finansijska podrška u opremi i obuci za osnivanje Zajedničkog centra za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Srbije, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Zajednički centar za policijsku saradnju je razvijan na osnovu modela koji je rasprostranjen u zemljama članicama EU, a osnovan je krajem marta 2014. godine u prostorijama Јedinice granične policije Trebinje.

Centar omogućava agencijama za provođenje zakona bržu razmjenu informacija rezultirajući time adekvatnije i brže reakcije na događaje na granici, efikasan sistem za identifikaciju i borbu protiv prekograničnog kriminala u skladu sa šengenskim standardima.

Učešćem u Zajedničkom centru za policijsku saradnju, uključene zemlje unapređuju regionalnu saradnju, pokazujući time svoju odlučnost da budu korak bliže ispunjavanju uslova iz Poglavlja 23 EU pravno nasljeđe.

U narednom periodu IOM, u okviru projekta Izgradnja kapaciteta i jačanje saradnje među agencijama za provođenje, planira nabavku specijalističke opreme za policijske agencije, između ostalog, službenih plovila koje će Granična policija BiH koristiti za nadzor "plave granice".

Na završnoj konferenciji projekta IOM-a, osim delegacije Granične policije BiH, učestvuju i predstavnici agencija za provođenje zakona iz svih zemalja koje uključuje projekat Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa područja Kosova.