latinica  ћирилица
28/04/2015 |  13:07 | Autor: TANЈUG

Štajnmajer: Nije bilo novih uslova Srbiji

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da u Beogradu i da niko nije mijenjao uslove na putu Srbije ka EU.
Štajnmajer u Beogradu, razgovara sa Dačićem - Foto: TANЈUG
Štajnmajer u Beogradu, razgovara sa DačićemFoto: TANЈUG

- Navodi da Njemačka postavlja nove uslove Srbiji apsolutno nisu tačni. Njemačka je, kao i druge države EU, zaintersovana da Srbija ove godine otvori prva poglavlja u pregovrima o članstvu sa EU - rekao je Štajnmajer poslije razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Dačić je rekao da je na sastanku sa njemačkim kolegom razgovarano o najboljem načinu da se što prije otvore prva poglavlja "kako bi Srbija mogla da napreduje u pregovaračkom procesu".

Šef nemačke diplomatije doputovao je danas u Beograd i na početku posjete se sastao sa srpskim kolegom.

Poslije bilateralnog susreta dvojice ministara, Dačić će kao predsjedavajući OEBS biti domaćin sastanka ministarske Trojke OEBS na kojem će učestvovati Štajnmajer i šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter.

Tokom dana šef, Štajnmajer će se sastati i sa predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem. Uoči posjete Beogradu, Štajnmajer je poručio da Njemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU.

Njemački ministar smatra da će nastavak tog puta, uz političku odlučnost i dosljednost, biti i najveći izazov za Srbiju narednih godina. Ocijenio je da su bilateralni odnosi dvije zemlje danas izrazito bliski i prijateljski.

Takođe, naglasio je da Berlin nije govorio o međunarodno-pravnom priznavanju Kosova od strane Beograda kao preduslovu za prijem Srbije u članstvo EU.

- Njemačka i evropski partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku pravnoobavezujućeg sporazuma - rekao je Štajnmajer i podsjeća da je EU to jasno stavila do znanja već pred početak pristupnih pregovora.

Štajnmajer će pored Beograda posjetiti i Prištinu.