latinica  ћирилица
28/04/2015 |  13:27 | Autor: TANЈUG

Nagrađen dokumentarac "Flotel Europa" Vladimira Tomića

Nakon premijere i nagrade na ovogodišnjem Berlinalu, film "Flotel Europa" reditelja Vladimira Tomića osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu Crosing Europe u Lincu, a učestvuje na brojnim festivalima u Evropi.

"Flotel Europa" otvorio je početkom aprila Nedjelju dokumentarnog filma u Hamburgu, a učestvuje i u takmičarskim programima festivala goEast u Vizbadenu i Documenta Madrid, kao i u revijalnom programu Dok.Fesst u Minhenu.

Publika u Srbiji imaće priliku da premijerno vidi "Flotel Europu" 9. maja u Beogradu u okviru festivala Beldocs.

Ovaj dugometražni dokumentarni esej-film u dansko-srpskoj koprodukciji je na ovogodišnjem Berlinalu osvojio nagradu lista Tagešspigel za najbolji film u sekciji Forum, kao i poseban pomen za nagradu Peace Film koja je otišla filmu "Pogled tišine" DŽošue Openhajmera.

Žiri lista Tagešspigela navodi se da je "Flotel Europa" impresivan film koji se služi montažom VHS video materijala sa početka devedesetih, snažna mješavina dokumentarnih i fiktivnih elemenata, kao i da fascinira zahvaljujući ekspresivnoj snazi amaterskih snimaka, koji su vješto povezani sa ličnim refleksijama.

Ovaj film pobrao je tokom festivala i mnoge pozitivne kritike u njemačkim i drugim evropskim medijima.

Sastavljen od ličnog VHS arhivskog materijala izbjeglica iz BiH koje su zajedno živjele na ogromnom brodu u kopenhagenškoj luci između 1992. i 1994, "Flotel Europa" govori o rediteljevom odrastanju u toj neobičnoj sredini.

Montažu filma potpisuje Srđan Keča, koji je i producent filma uz Selmu Јusufbegović, za zvuk je odgovoran Alex Pavlović, a za obradu slike Riko Hojland Hansen.