latinica  ћирилица
28/04/2015 |  14:05 | Autor: RTRS

Cvijanović - Afanasijev o pomoći poplavljenim i terorističkom napadu u Zvorniku

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Banjaluci sa rezidentnim koordinatorom UN u BiH Јurijem Afanasijevim o aktivnostima vezanim za realizaciju projekta izgradnje 150 kuća u nekoliko opština u Republici Srpskoj za porodice koje su usljed poplava i klizišta ostale bez trajnog smještaja, a koji Fond solidarnosti za obnovu Srpske realizuje zajedno sa UNDP –om.

Kako je saopšteno, tokom sastanka je istaknuto da su učinjeni konkretni koraci u rješavanju gorućih problema u opštinama Republike Srpske koje su stradale u prošlogodišnjim polavama.

Ocijenjeno je da je dosadašnja saradnja Vlade Srpske i UNDP-a veoma dobra, te izražena spremnost za nastavak saradnje i na budućim projektimavezanim za održivi razvoj i zapošljavanje, društvenu inkluziju, te vladavinu prava.

Predsjednica Vlade i rezidentni koordinator UN u BiH razgovarali su i o mogućnostima razvoja sektora civilne zaštite u Srpskoj, s ciljem stvaranja efikasnijeg sistema borbe protiv elementarnih nepogoda.

U kontekstu terorističkog napada u Zvorniku, predmet razgovora bila je i bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj i BiH.

Premijerka je istakla je da osuđuje taj čin, te pozvala građane na mir i toleranciju. Naglasila je da Vlada Srpske daje punu podršku MUP-u Republike Srpske i da očekuje uključenost i saradnju svih institucija u BiH, u cilju obezbjeđenja višeg stepena bezbjednosti za sve građane.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i šef kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir.

AFANASIЈEV: PROVESTI BRZU I PUNU ISTRAGU

Rezidentni koordinator UN u BiH Јurij Afanasijev danas je u ime tima UN u BiH osudio teroristički napad u Zvorniku, te apelovao da nadležne vlasti i institucije provedu punu i brzu istragu. 

"Potrebno je očuvati bezbjednost svih građana i ovaj incident ne smije ugroziti stabilnost zajednica i napredak u izgradnji mira i tolerancije kojeg BiH postiže", saopštio je Afanasijev.

On navodi da je prepoznao pozitivnu ulogu vlasti i lokalnih službi, posebno načelnika opštine i predsjednika Skupštine opštine u Zvorniku koji rade na smirivanju situacije u njihovoj zajednici.

Afanasijev je izrazio saučešće porodici policajca koji je ubijen u napadu i poželio brz oporavak onima koji su tom prilikom pretrpjeli povrede.

Policajac Dragan Đurić ubijen je sinoć u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je izvršio Nerdin Ibrić /24/ iz sela Sapna kod Zvornika. Tom prilikom ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Ibrić, koji je tokom napada uzvikivao "Alahu ekber", likvidiran je prilikom razmjene vatre sa policijom.