latinica  ћирилица
28/04/2015 |  17:19 | Autor: SRNA

Nastavljeno suđenje Mladiću, svjedok odbrane Andrić Svetozar

Svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom Svetozar Andrić izjavio je danas da nije upoznat o zločinima koje je srpska paravojska počinila u Zvorniku.
Ratko Mladić - Foto: arhiv
Ratko MladićFoto: arhiv

Andrić, koji je bio komandant Biračke brigade Vojske Republike Srpske, negirao je da je paravojna formacija "Žute ose", za koju se vezuju zločini, bila pod kontrolom VRS.

- Nisam upoznat s tim, rekao je Andrić.

Andrić je potvrdio da je krajem maja 1992. naredio premještanje civilnog muslimanskog stanovništva iz zone odgovornosti Biračke brigade i u saradnji s opštinama, prenose beogradski mediji.

- Naređenje se odnosilo samo na muslimane koji su htjeli da idu, naglasio je Andrić i dodao da su na taj način civili u stvari spaseni.

Prema njegovim riječima, to naređenje spasilo je hiljade ljudi, jer mnogi ne bi bili živi da su ostali u zoni borbenih dejstava.

On je rekao da nije znao za ubistva muslimana u Sušici, počinjena krajem septembra 1992. godine, ali da je naredio osnivanje logora u Vlasenici u kome su bili privremeno smješteni vojno sposobni muslimanski muškarci koji nisu učestvovali u borbama i koji su nakon "trijaže", zajedno sa ženama i djecom, bili prebačeni na muslimansku teritoriju.

Unakrsno ispitivanje penzionisanog generala Andrića zastupnik optužbe okončaće sutra.